Plekken in Nederland om helemaal 'down to earth' te gaan

Om de kracht van Moeder Natuur te voelen hoef je het land niet uit. Vandaag: van de Biesbosch tot Schoorl.
Door Luna Snels, Effie Korpershoek
Gepubliceerd 13 apr. 2022 19:49 CEST

Plekken waar je je nietig kunt voelen, omringd door de natuur. Zijn die er nog in Nederland?In de weken rond Earth Day op 22 april nemen we je mee op ontdekkingstocht door Nederland, naar plekken waar de kracht van Moeder Natuur overweldigend is.

De Biesbosch

Vlak onder de drukte van de stad Rotterdam vind je de rust van het prachtige meer dan 1000 jaar oude berschermde natuurgebied: de Biesbosch, onderverdeeld in de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch. Het avontuurlijke doolhof van rivieren en eilandjes is een echt paradijs voor wandelaars, fietsers en alle natuurliefhebbers. Je beleeft de natuur van dit ruige moeras het beste vanuit een kano of klein bootje die je in de omgeving kunt huren. Als je geluk hebt, kun je misschien zelfs één van de 300 bevers spotten die de Biesbosch thuis noemen. Om en in het natuurgebied vind je gezellige kampeerplaatsen voor je tent of camper waar je je in een oase van rust kunt wanen. 

De Biesbosch ligt niet ver bij de stad Rotterdam vandaan.

Foto door

Sint-Pietersberg

In het zuiden van Maastricht bevindt zich het natuurmonument de Sint-Pietersberg. De Sint-Pietersberg is een heuvel die bewoond wordt door talloze planten, vleermuizen, vlinders en oehoes. Buiten dat het een paradijs is voor natuurliefhebbers zijn er ook unieke kalkhellingen en is er een ondergronds gangenstelsel te vinden. Bovenaan de berg staat het fort Sint Pieter, vanuit dit fort werd de stad verdedigd toen de Fransen in 1673 de Sint-Pietersberg hadden ingenomen.

De Sint-Pietersberg brengt je het dichtste bij Moeder Natuur door de oude groeve die in 2010 is overgedragen aan Stichting Natuurmonumenten en daarmee weer is 'teruggegeven' aan de natuur. Een sensationeel zwevend uitkijkplatform biedt je een bijzondere kijk op de omgeving en is tevens het eindpunt van het bekende Pieterpad. 

Zuid-Limburg

Teruggeven aan de natuur in Limburg. Bijna honderd jaar lang werd er in de ENCI-Groeve net buiten Maastricht kalksteen gewonnen. De mergel die hier vandaan kwam is gebruikt voor veel kerken en andere gebouwen in de directe omgeving. In 2018 werd de groeve voorgoed gesloten en teruggegeven aan de natuur. Dat zorgt voor een van de meest bijzondere natuurgebieden in Nederland, dat de komende jaren zal blijven transformeren. Niet alleen is er een spectaculair uitzichtpunt waar vanaf de hele groeve te overzien is, bezoekers kunnen ook afdalen om door de kalkgraslanden te struinen.

Foto door Expeditie Achtertuin

Schoorl

Niet een stad achter de duinen, maar een dorp in de duinen. Schoorl bestaat uit een unieke omgeving waar een gezellig dorp, zee, duinen, bos, strand en een polderlandschap samenkomen. Zo heeft de omgeving iedereen iets te bieden, voornamelijk voor de natuurliefhebber. Schoorl maakt dankbaar gebruik van de omgeving door de duinen om te toveren tot recreatiegebieden voor jong en oud. Dat is ook niet zonder reden, want in Schoorl vind je de hoogste duinen van Nederland, waarvan sommigen wel hoger zijn dan 50 meter! 

Wil jij deze prachtige plekken in de natuur zelf bezoeken? National Geographic geeft samen met Camptoo een voucher voor een elektrische camper weg. Doe mee en maak kans!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk
Reizen
Bergwandelen in Europa
Reizen
Waterpret in Ticino: 5 spetterende avonturen
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.