Plekken in Nederland om helemaal 'down to earth' te gaan

Om de kracht van Moeder Natuur te voelen hoef je het land niet uit. Vandaag: van de Marker Wadden naar de Oostvaardersplassen.

Oostervaardseplassen, gelegen in Nederland. 

Foto door Expeditie Achtertuin
Door Luna Snels, Effie Korpershoek, Dirk Wijnand de Jong
Gepubliceerd 13 apr. 2022 19:47 CEST

Plekken waar je je nietig kunt voelen, omringd door de natuur. Zijn die er nog in Nederland?In de weken rond Earth Day op 22 april nemen we je mee op ontdekkingstocht door Nederland, naar plekken waar de kracht van Moeder Natuur overweldigend is.

Marker Wadden

Soms moet je de natuur een handje helpen. Zoals in het geval van de Marker Wadden. Deze uit slib en klei opgespoten eilandengroep in het Markermeer dat uiteindelijk uit vijf eilanden zal bestaan, moet een toevluchtsoord worden voor dieren op doorreis, maar ook vaste gasten. Het eerste eiland werd in 2018 voor het publiek geopend en nu al hebben de eerste insecten, vissen en vogels en naar verluidt zelfs een mol zich bij de burgerlijke stand ingeschreven. Een bijzondere plek om je even alleen te wanen, middenin de ‘man made nature’, in een decor van moeras, slik, rietkragen, kreken, schelpenpaden en houten wandelvlonders en uitzichttorens. De enige manier om op het eiland te komen, dat samen met de Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen deel uitmaakt van Nationaal Park Nieuw Land, is met de veerboot. Sinds kort kun je op dit vogelparadijs in wording ook de nachtelijke stilte ervaren; het eiland telt vier duurzame eilandhutten.

Een bijzondere plek om je even alleen te wanen, middenin de ‘man made nature’.

Foto door Expeditie Achtertuin

Zuid-Kennemerland

In het open duingebied Kraansvlak tussen Bloemendaal en Zandvoort waan je je als je je ogen half dichtknijpt in een Amerikaanse western. In dit heuvelachtige landschap bewegen de kleinere broertjes van de bizon zich langzaam voort, woest en onverstoord. Het is het grootste landzoogdier dat leeft op het Europese continent en is te herkennen aan zijn kastanjebruine, wollige vacht, gevaarlijke kop met horens en soms wel met een gewicht van meer dan duizend kilo. Tien jaar geleden was de Europese bizon bijna uitgestorven, maar dankzij een fokprogramma werd dit machtige dier op verschillende plekken in Europa ingezet als levende grasmachine. Hier, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, helpt hij sinds 2007 een handje mee om te voorkomen dat het karakteristieke duinlandschap verder vernauwt en dichtgroeit. Maar wil je deze gigantische dieren met eigen ogen zien, dan moet je over engelengeduld beschikken. De kudde heeft een graasgebied van zo’n 200 hectare en daarbij volgt het niet altijd de gele markeringspunten van het Wisentenpad die je als menselijke wandelaar wel moet volgen. 

Zuid-Kennemerland

Oostvaardersplassen

Een plek die een halve eeuw nog onderwater stond is vandaag de dag uitgegroeid tot een ongerepte wildernis. Het Nationaal Park de Oostvaardersplassen vind je in de drooggelegde Flevopolder. Langzaam maar zeker werd het gebied de thuishaven van steeds meer flora en fauna: ganzen, lepelaars, aalscholvers, vossen, hazen, vleermuizen, reeën en konikpaarden. Het levende bewijs dat een samenwerking tussen mens en natuur in een korte tijd haar vruchten af kan werpen. Het grote moerasgebied heeft ieder seizoen weer een nieuwe dynamiek te bieden: je ervaart hier de zachtheid van het voorjaar op zonnige dagen en de pure ongerepte wildernis op een grauwe dag in de herfst. Je ontdekt de Oostvaardersplassen het beste te voet of met de fiets, in alle rust in je eentje of door mee te gaan met een van de vele excursies die in en om het gebied worden aangeboden.

 

 

 

Oostervaardseplassen, gelegen in Nederland. 

Wil jij deze prachtige plekken in de natuur zelf bezoeken? National Geographic geeft samen met Camptoo een voucher voor een elektrische camper weg. Doe mee en maak kans!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk
Reizen
Bergwandelen in Europa
Reizen
Waterpret in Ticino: 5 spetterende avonturen
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.