Plekken in Nederland om helemaal 'down to earth' te gaan

Om de kracht van Moeder Natuur te voelen hoef je het land niet uit. Vandaag: van De Veluwe naar De Groote Peel.
De Posbank (Veluwe) in het ochtendlicht.
Foto door Expeditie Achtertuin
Door Luna Snels, Dirk Wijnand de Jong, Effie Korpershoek
Gepubliceerd 13 apr. 2022 19:49 CEST

Plekken waar je je nietig kunt voelen, omringd door de natuur. Zijn die er nog in Nederland?In de weken rond Earth Day op 22 april nemen we je mee op ontdekkingstocht door Nederland, naar plekken waar de kracht van Moeder Natuur overweldigend is.

De Veluwe 

Bij onze eerste stop in het midden van ons land kun je in de zomermaanden ooggetuige zijn van betovering, maar je moet er wel vroeg je bed voor uit. Rond de klok van vijf, zes uur ontstaan op de Veluwe plotseling eindeloze zeeën van bloeiende heide, glinsterend in de ochtendzon. De diepgrauwe, aardkleurige vegetatie verandert van augustus tot september in dromerige paarstinten, niet zo verzadigd pimpelpaars als dat je vaak op Instagramfoto’s ziet, maar niet minder magisch. Geloof ons op ons woord, op zo’n moment sta je minutenlang met een dromerige glimlach naar de glooiende heuvels van vijftig tinten paars te kijken. Een van de beste plekken om deze kortstondige betovering te zien is de Posbank, die je vanaf het bezoekerscentrum van nationaal park Veluwezoom in Rheden in tien, vijftien minuten wandelend door de bossen bereikt. Maar blijf niet te lang op het hoogste punt plakken. Daal je af naar het ‘dal’, dan zie je de zon door de hoogteverschillen keer op keer op keer opkomen, en weer ondergaan.

Een fotogenieke plek op de Veluwe is de Posbank, die je het best bij zonsopkomst bezoekt.

Foto door Expeditie Achtertuin

Het Speulderbos

Niet veel verder ligt een van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Het maakt niet uit op welke plek je het Speulderbos binnengaat, overal voel je het gewicht van het bos. Dat wil zeggen, de magie, de kracht die uitgaat van dit eeuwenoude bos. Van het ene op het andere moment sta je in een sprookjesbos met kaarsrechte naaldbomen die tot aan de hemel groeien, eindeloze rijen varens die als palmbladeren op en neer deinen, kale, ontwortelde boomstammen die nimfen gebruiken als vluchtroute en eeuwenoude dansende eikenbomen. Kom je vroeg in de morgen dan bestaat de kans dat het sprookjesbos gehuld is een humeurige, ondoordringbare nevel. Wees gerust, die verdwijnt wanneer de eerste zonnestralen via de bladerdaken het bos binnenvallen als sneeuw voor de horizon. In het voorjaar galmt het bos van de duizenden geluiden, in het najaar zijn het de herfstkleuren die de hoofdrol spelen. Rood, oranje, goud, groen, geel, roestig bruin.  

Het Speulderbos: 'Van het ene op het andere moment sta je in een sprookjesbos met kaarsrechte naaldbomen die naar de hemel groeien.'

De Loonse en Drunense Duinen

Tuimelend op de top van de duinrand is het uitzicht vol bobbels en ribbels. En op dit vroege uur nog zonder mensen. De Loonse en Drunense Duinen komen het dichtst in de buurt van wat je een woestijn zou kunnen noemen. Een Brabantse zandbak van 750 voetbalvelden groot en daarmee een van de omvangrijkste stuifzandgebieden van West-Europa. Hoe dat kan, zoveel zand en zo ver van zee? Die onvoorstelbare hoeveelheden dekzand zijn heel lang geleden, in de laatste IJstijd, door poolwinden hier naartoe geblazen, en blijven liggen. Maar dit natuurgebied heeft zijn bijnaam de ‘Sahara van Brabant’ aan nog een heftig detail te danken: het temperatuurverschil tussen dag en nacht kan hier in de zomer wel oplopen tot zo’n 50 graden. Groot pluspunt van deze Brabantse woestijn is dat je overal mag wandelen, alle kanten op, ook buiten de gebaande paden. 

Tip: het uitzicht vanaf de top van de duinrand is nog mooier vlak voor zonsondergang, met thuis klaargemaakte broodjes. 

De Loonse en Drunense Duinen vormen een zandbak van 750 voetbalvelden groot en daarmee een van de omvangrijkste stuifzandgebieden van West-Europa.

De Groote Peel

Onze laatste stop is op de grens van Limburg en Noord-Brabant, bij een voor Nederlandse begrippen uniek natuurgebied. Nationaal Park de Groote Peel is namelijk een zogeheten ‘wetland’. Drasland, een moerasachtig landschap waarvan sommige delen onder water staan. Lang, lang geleden was dit gebied een uitgestrekt oerlandschap van levend hoogveen, maar het meeste is door menselijke afgravingen als turf in de kachel beland. Wat is overgebleven is een spannend, moerassig gebied waar honderden soorten broed- en trekvogels te vinden zijn, en als je je fantasie de vrije loop laat ook giraffen en alligators. Je kunt er de bruine kiekendief en de blauwborst tegenkomen, en als je geluk hebt een kraanvogel sierlijk met zijn lange ballerinapoten in een van de vele poeltjes zien. Om zelf geen natte voeten te krijgen is in het 1.400 hectare grote Nationaal Park een uitgebreid netwerk van avontuurlijke knuppelbruggen aangelegd. Begin je ontdekkingstocht vroeg in de morgen, als de zon opgaat en het moeraslandschap langzaam tot leven komt.  

Nationaal Park de Groote Peel is een van de weinige plekken in Nederland waar nog hoogveen voorkomt.

Wil jij deze prachtige plekken in de natuur zelf bezoeken? National Geographic geeft samen met Camptoo een voucher voor een elektrische camper weg. Doe mee en maak kans!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk
Reizen
Bergwandelen in Europa
Reizen
Waterpret in Ticino: 5 spetterende avonturen
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.