Plekken in Nederland om helemaal 'down to earth' te gaan

Om de kracht van Moeder Natuur te voelen hoef je het land niet uit. Vandaag: van de Oosterschelde naar de Slufter.
Door Effie Korpershoek, Dirk Wijnand de Jong, Luna Snels
Gepubliceerd 14 apr. 2022 11:43 CEST

Plekken waar je je nietig kunt voelen, omringd door de natuur. Zijn die er nog in Nederland?In de weken rond Earth Day op 22 april nemen we je mee op ontdekkingstocht door Nederland, naar plekken waar de kracht van Moeder Natuur overweldigend is.

Dark Sky Park Terschelling

De waddeneilanden zijn minder druk dan het vasteland van Nederland, waardoor het er vaak een stuk donkerder is. Terschelling is zelfs een van de donkerste gebieden van Europa. Op heldere nachten kun je de grootsheid van ons sterrenstelsel waarnemen en als je geluk hebt kun je zelfs het noorderlicht zien! Door deze unieke omstandigheden wordt Natuurreservaat De Boschplaat erkent als internationaal Dark Sky Park. De grootsheid van de duisternis boven je hoofd en de duizenden fonkelende sterren laten je nietig voelen. Een bijzondere ervaring dichtbij huis die je even het gevoel geeft alsof je echt in de wildernis verkeert. Trek er zelf op uit in deze bijzondere omgeving of boek een van de vele excursies en wandelingen die worden aangeboden onder het licht van de sterren.

Op een goede avond kun je de Melkweg aan de hemel van Terschelling bewonderen.

Foto door

De Oosterschelde

Het grootste Nationaal Park van Nederland bestaat voor het grootste deel uit water. De Oosterschelde, een grote plas water achter de waterwerken die ons beschermen van de Noordzee. Een bijzonder en divers ecosysteem huist in de omgeving van dit Nationale park. De afwisseling in zoet en zout water geeft verschillende soorten planten en dieren een plek om te leven. Zo vind je er tientallen vogelsoorten, zeehonden en walvisachtigen.

Hoewel de Nederlandse wateren niet bekend staan als een walhalla voor walvissen, betekent het niet dat er niet veel ander soort leven te vinden is. Zo is de Oosterschelde zelfs een van de beste plekken in Europa om bruinvissen, een soort walvisachtige, in het wild te bewonderen. Sinds 2009 heeft een groep vrijwilligers het initiatief genomen om foto's van de lokale bruinvissen te verzamelen en zo de lokale populatie te documenteren. Dankzij deze uitgebreide documentatie kunnen wetenschappers waardevolle informatie verzamelen zoals familiebanden, leef- en eetpatronen en specifieke jachttechnieken van de bruinvis. 

 

Een bruinvis komt naar de oppervlakte om adem te halen.

Foto door Frank Zanderink, Stichting Rugvin

De Slufter

Ook deze bestemming vind je weer op een van de Waddeneilanden: Texel. Texel is niet alleen een populaire bestemming voor internationale vakantiegangers, weekendjes weg of dagjesmensen, maar het is ook nog eens een bijzonder ecologisch systeem. Na een mislukte poging om de Slufter in een landbouwpolder te veranderen is het zeegat dat het gebied in directe verbinding bracht met de Noordzee maar opengelaten. Dit mislukte experiment had een bijzondere opbloeiing van flora en fauna tot gevolg. De toevoer van zout water naar de vele kreekjes in de Slufter bevoorraadt het gebied met diverse mineralen en voedingsstoffen die de biodiversiteit een opkikker geven. De avontuurlijke omgeving van de Slufter beleef je het beste te voet met een goed paar schoenen aan je voeten zodat je de afwisseling van zand, gras en drassige grond moeiteloos aan kunt tijdens een prachtige wandeltocht.

De Slufter is een uniek gebied dat in verbinding staat met de Noordzee.

Foto door

Wil jij deze prachtige plekken in de natuur zelf bezoeken? National Geographic geeft samen met Camptoo een voucher voor een elektrische camper weg! Doe mee en maak kans!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk
Reizen
Bergwandelen in Europa
Reizen
Waterpret in Ticino: 5 spetterende avonturen
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.