Verdwaal in de weergaloze natuur van Duitsland

Van de noordelijke Oostzeekust tot aan de alpentoppen in het zuiden, en van de helderpaarse heide tot het dichte bladerdak van het Zwarte Woud – de Duitse landschappen zijn verrassend gevarieerd. Ontdek en geniet van de natuur van onze oosterburen.

Rotsformatie en uitzichtplatform de Bastei in de Duitse streek Saksisch Zwitserland.

Foto door GNTB / FRANCESCO CAROVILLANO
Door GNTB/Duits Verkeersbureau
Gepubliceerd 1 jul. 2022 11:35 CEST

Wadlopen, kanoën, bergwandelen of zwemmen in een vulkaanmeer; een dagje wellness in het woud of een fietstocht tussen de wijngaarden? In de Duitse natuur zijn de mogelijkheden eindeloos. Met zestien nationale parken en evenveel Unesco-biosfeerreservaten, én ruim honderd natuurparken, worden die landschappen goed beschermd. Bovendien is een derde van het landoppervlak bedekt met bos, van oudsher een bron van zuurstof en welbehagen voor de mensheid. Twaalfduizend meren en duizenden rivieren zorgen voor ontspanning, verkoeling en groen, en de 300.000 kilometer aan wandelroutes en 76.000 kilometer aan fietsroutes maken het ontdekken van al die prachtige natuur heel makkelijk.

Ter inspiratie voor je volgende bezoek zetten we de mooiste natuurgebieden van Duitsland op een rij. Laat je inspireren en vind het landschap van je hart.

TE KUST EN TE KEUR

Krijtrotsen en oerbossen tekenen de Noord-Duitse kustlijn bij het eiland Rügen. Hier, in het Nationaal Park Jasmund, ligt een van de oudste beukenbossen van Europa. Verken deze Europese jungle tijdens een wandeling over het Hochuferpad. Deze route leidt door het bos en over de krijtwanden, met weidse uitzichten over de Oostzee. Een compleet ander, maar minstens zo bijzonder kustlandschap is te vinden in het Duitse deel van de  UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, een natuurgebied dat ontstond door de impact van de werking van de getijden. Neem de havenstad Cuxhaven als uitvalsbasis voor een wadlooptocht door het landschap van getijdengeulen, mosselbanken, zoutmoerassen en weiden met zeegras.

Lees verder over de bijzondere Duitse kusten en stranden 

Het Nationaal Park Jasmund bestaat uit krijtrotsen en oerbossen aan de Noord-Duitse kust.

Foto door TMV/Gänsicke

ULTIEME UITZICHTEN IN DE BERGEN

Besneeuwde pieken, weilanden vol koeien en diepe riviervalleien – in de bergen vind je de letterlijke én figuurlijke hoogtepunten van de Duitse natuur. Verken de beboste hellingen en groene hoogvlaktes van de Schwäbische Alb. Dit middelgebergte in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg is gevormd door de Donau, die door de eeuwen heen een diepe kloof heeft uitgesleten in het karstlandschap. Het beroemde kuuroordstadje Bad Urach is hier een perfecte uitvalsbasis. Of zoek het een tandje hoger in de regio Alpenwelt Karwendel. Trotseer de pieken van de Beierse Alpen voor een uitzicht over een zee van bergtoppen.

Lees verder over de prachtige gebergten van Duitsland. 

Het uitkijkpunt op de Erbeskopf, het hoogste punt in Nationaal Park Hunsrück-Hochwald.

Foto door Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

BOS & WOUD

Er is bijna geen omgeving die Duitser aanvoelt dan het bos: maar liefst een derde van het land is bedekt met een deken van bomen. Ontdek een wereld van wilde katten en archeologische vondsten in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. In dit beboste middelgebergte kan de natuur volledig haar gang gaan, waardoor er verschillende zeldzame diersoorten leven. Naast die rijke natuur kent het gebied ook een omvangrijke geschiedenis. Resten van Keltische bouwwerken vertellen het verhaal van de prehistorische bewoners van het Hochwald.

Op zoek naar ontspanning? De stad Pforzheim is met bijna 85 procent groene ruimte een van de groenste steden van Duitsland. In het stadsgebied begint het natuurpark Zwarte Woud Midden/Noord begint, wat het een uitstekend vertrekpunt maakt voor bezoeken aan het natuurgebied. Ervaar in het Zwarte Woud de therapeutische effecten van het boslandschap. Te midden van de bomen en bergmeren ligt het dorpje Bad Dürrheim, een kuuroord met thermen, sauna’s, mineraalbaden en een beroemde zoutwaterspa.

De Eifelsteig is een actievere manier om te ontspannen. Stap voor stap laat je de stress van alledag achter je op deze langeafstandswandeling van Aken naar Trier.

Ontdek meer over de bossen van Duitsland. 

De bergtoppen in het Zwarte Woud bieden een weids uitzicht over de beboste omgeving.

Foto door Schwarzwald Tourismus/ Chris Keller

ZON EN SEE

Oevers van grasland en een wateroppervlak dat schittert in de zon – neem een duik in de Duitse meren! In het noorden van het land ligt het Mecklenburgse Merenplateau, een glinsterende wirwar van waterwegen. Een van de beste manieren om dit merengebied te verkennen, is door zelf het water op te gaan. Peddel in een kano door het Nationaal Park Müritz, een landschap van bossen, stranden en moerassen.

Liever badderen in mediterrane sferen? In het Zuid-Duitse grensgebied lonkt de Bodensee met haar omgeving van wijngaarden en een uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Alpen.

Ontdek hier meer over de Duitse meren. 

De Bodensee, een van de grootste meren in Europa, ligt op het grensgebied van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Foto door IBT GmbH/Achim Mende

AVONTUUR OP DE HEIDE

Weinig landschappen zijn zo veranderlijk als heide, met zijn felpaarse velden, bijzondere veenmoerassen en torenhoge coniferen. In Nedersaksen ligt de Lüneburger Heide, het grootste aaneengesloten heidegebied van Europa. Herders trekken door dit enorme gebied met hun Heidschnucken, een schapenras dat al eeuwenlang wordt gebruikt om de heide te beweiden. Verder in het oosten van Duitsland, in de deelstaat Saksen-Anhalt, ligt het net zo indrukwekkende landschap van de Dübener Heide, een waterrijk natuurgebied waar bevers hun dammen bouwen.

Lees verder over de Duitse heide.

De Heidschnucke is een schapenras dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor de beweiding van de Lüneburger Heide.

Foto door Lüneburger Heide GmbH /Dominik Ketz

CHARMANT RIVIERENLAND

Fiets over heuvels vol wijnranken, bezoek middeleeuwse dorpen met vakwerkhuizen en rust uit op de weelderige oevers van de Tauber en de Elbe. Duizenden kilometers aan fiets- en wandelpaden leiden bezoekers door het Duitse rivierenland. De rivieren zijn een voedingsbodem voor de omringende natuurgebieden, maar vormen ook een belangrijke culturele bestemming. Laat je verleiden door de charme van het dorpsleven, maar ook steden als Dresden en Hamburg aan de Elbe, in een landschap vol historisch erfgoed en culinaire verrassingen.

Ontdek meer over de Duitse rivieren.

Charmanter dan het Taubertal wordt het niet snel.

Foto door Peter Frischmuth

GNTB/Duits Verkeersbureau

Foto door GNTB/Duits Verkeersbureau
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk
Reizen
Zin in een zomer vol avonturen in de natuur? Ontdek de Oostenrijkse regio Salzkammergut
Reizen
Met de e-mountainbike door het Oostenrijkse merengebied
Reizen
Wandel langs 35 meren tijdens deze meerdaagse hike in Oostenrijk
Reizen
Piraten, kobolden en alpaca’s: een droomplek voor kinderen én ouders

Ontdek Nat Geo

  • Dieren
  • Milieu
  • Geschiedenis en Cultuur
  • Wetenschap
  • Reizen
  • Fotografie
  • Ruimte
  • Video

Over ons

Abonnement

  • Abonneren
  • Schrijf je in
  • Shop
  • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.