Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje

Om deze vurige waterval te zien, moet je op het juiste moment op de goede plek zijn. Alleen als de omstandigheden precies goed zijn, lijkt deze waterval in Yosemite National Park even in brand te staan.

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Getty Images

Het is een uniek natuurfenomeen waar het hart van menig fotograaf en reiziger sneller van gaat kloppen: de Firefall in Yosemite National Park in de Verenigde Staten. Slechts tijdens een korte periode in het jaar, de laatste twee weken van februari, lijkt het water van de Horsetail Fall te veranderen in een rode lavastroom wanneer de avond valt.  

De Horsetail Fall klettert, enkel in het voor- en najaar, naar beneden van de granieten bergwand El Capitan. Eind februari zie je de waterval op zijn mooist wanneer het water kortstondig oplicht tegen de donkere rotsen. 

Dit gebeurt alleen wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen: er moet een flinke laag sneeuw zijn gevallen, maar het moet ook warm genoeg zijn zodat de sneeuw smelt en het als water naar beneden valt. Als de hemel bij zonsondergang dan ook nog eens kraakhelder is en het zonlicht in de juiste hoek over de rotswand schijnt, kleurt de waterval oranjerood.

De naam Firefall – zoals het fenomeen vaak wordt genoemd – verwijst niet alleen naar de vuurrode kleur, maar ook naar een oude traditie die in 1872 gestart werd door hoteleigenaar James McCauley. ’s Avonds maakte hij een kampvuur en gooide hij het gloeiende hout naar beneden van de 975-meter hoge klip Glacier Point wat voor een vergelijkbaar effect zorgde. 

In 1968 verbood de National Park Service de traditie, omdat het geen natuurlijk verschijnsel was en te veel bezoekers trok. Een paar jaar later fotografeerde Galen Rowell de natuurlijke vuurwaterval. Sindsdien trekt de Firefall in februari talloze toeristen naar het park die de bijzondere waterval met eigen ogen willen bewonderen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Verenigde Staten
Vuurvliegjesshow in de Great Smoky Mountains
Verenigde Staten
Worden de Niagara Falls drooggelegd?
Verenigde Staten
Westelijk Amerika: Natuur met een hoofdletter N
Verenigde Staten
Het hartland van Amerika
Verenigde Staten
South Dakota: Bizons en Badlands

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.