Hiphop en New York zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De subcultuur, in de jaren zeventig ontstaan in het getto van The Bronx, maakt zonder meer deel uit van het cultureel erfgoed van de stad.

Hiphop en mijn vriend zijn eigenlijk ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn liefde begon bij het horen van Run DMC en The Beastie Boys en inmiddels staat zijn platenkast vol met alles van Erik B & Rakim tot Jay-Z. Wanneer we besluiten een weekje naar New York te gaan, moet hiphop dus op de een of andere manier in het programma worden opgenomen.

Tijdens de online voorbereiding ontdek ik Hush Tours. Bekende rappers nemen bezoekers mee langs de belangrijkste plekken van hiphop en rap. Wij boeken de Birthplace of Hiphop tour, een rondrit van vier uur door Harlem en The Bronx. Volgens de site is de tour ‘celebrity guided’. Ik ken de rappers niet maar Vriend was onder de indruk. Misschien was het de legendarische Kurtis Blow wel die ons zou begeleiden, of DJ Red Alert.

Op dag vijf van onze trip verzamelen we op de afgesproken plek aan Broadway in Manhattan, vlak bij het Empire State Building. Het Hush Tour busje staat al te wachten. Samen met een aantal andere internationale hiphop-liefhebbers stappen we in. Als onze gids zijn opwachting maakt, veert Vriend op. Dit is Grandmaster Caz (foto), samen met DJ Kool Herc en Grandmaster Flash een van de pioniers van de rapmuziek. En de meest bevlogen, charismatische tourleider die ik ooit heb meegemaakt. Met een aanstekelijke energie vertelt hij over het begin van hiphop en rap en zijn eigen rol in de muziekgeschiedenis. Hij zet een nummer in en pakt de microfoon om zichzelf al rappend te introduceren, de gouden en zilveren mini-microfoontjes zwaaien rond om zijn nek. Nog voor we de weg opgaan, gaan de handen al de lucht in. Dit wordt de minst saaie stadstour van mijn leven.

Onze eerste stop is wel wat merkwaardig. Caz wijst uit het raam naar de Frank E. Campbell Funeral Chapel aan het drukke Madison Avenue. Hier vond de begrafenis plaats van Notorious BIG, een van Vriends helden. Puff Daddy schalt door de busspeakers met Every breath you take, een eerbetoon aan zijn beste vriend. Beetje cheesy is het wel, maar stiekem krijg ik kippenvel.

Luid rappend, anekdotes vertellend en grappen makend neemt Caz ons verder mee, Manhattan uit, The Bronx in. We stoppen in Spanish Harlem, waar we de Graffiti Hall of Fame bekijken. Graffiti, aldus Caz is een van de four pillars of hiphop. Zo ook de dj, de mc en breakdance. Op een basketbalpleintje even verderop worden we getrakteerd op een waanzinnig optreden van twee breakdancers en mogen we zelf ook wat basis-moves uitproberen.

In The Bronx stoppen we voor een saai grijs flatgebouw. Vriend herkent de plek meteen. 1520 Sedgwick Avenue is waar hiphop begin jaren zeventig werd geboren. Hier organiseerde DJ Kool Herc de allereerste blockparty, en de rest is geschiedenis. We maken een groepsfoto voor de deur. Vriend poseert in stijl, met de armen over elkaar.

Onze mini-blockparty reist verder, door een stukje Queens naar Harlem, langs het Yankee Stadium, The Bronx Walk of Fame (waar Caz trots zijn naambordje toont) en het beroemde Apollo Theater. We wandelen achter Caz aan door Harlem om de tour af te sluiten in zijn favoriete soulfood-buffetrestaurant Jacob’s, waar we onze borden volscheppen met kazige macaroni en gefrituurde kip. En al etend nog steeds aan de Grandmasters lippen hangen, want de verhalen stoppen nooit.

Zelfs als hiphop niet je ding is is de rondleiding van Hush Tours een must-do als je in New York bent. Je komt eens in een andere borough, duikt niet alleen de geschiedenis van hiphop in maar ook de geschiedenis van New York én de geschiedenis van je nieuwe vriend Caz, die je met hart, ziel en rhymes rondleidt door zijn ouwe buurtje, de birthplace of hiphop.