Route 66: eerste energieproducerende snelweg

Dat scheuren over route 66 een kick geeft wisten we al, maar dat hij ook daadwerkelijk energie kan produceren is nieuw!

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:04 CET
Foto door Vincente Villamón

Voor het einde van het jaar moeten ze er liggen: zeshoekige glazen zonnepanelen die de eeuwenoude Route 66 omtoveren tot een innovatieve, energieproducerende snelweg. Eerst wordt er getest aan de kant van de weg en op de parkeerplaats van het Welcome Center in Conway, daarna wordt het asfalt op de weg zelf vervangen.

‘De grootste uitdaging zat in het slipbestendig maken van het glazen oppervlak en zorgen dat het glas sterk genoeg is om zware wagens te dragen,’ zeggen Scott en Julie Brusaw van Solar Roadways. Het koppel werkt sinds 2006 aan de ontwikkeling van de zonnepanelen en zal nu, in samenwerking met Missouri’s verkeersdepartement, de weg een make-over geven.

Foto door Solar Roadways

De ‘slimme’ wegen kunnen via microprocessors communiceren met een controlecentrum en met auto’s op de weg, zo kunnen ze actuele verkeersinformatie doorgeven aan de weggebruiker. LED-verlichting zorgt voor lijnen en signalen op de weg en dankzij warmte-elementen krijgen sneeuw en ijs geen kans. Plus: eigenaars van elektrische wagens kunnen hun auto gewoon langs de weg opladen met zonne-energie!

Elk paneel is goed voor zo’n 48 Watt, dus als het project slaagt wordt Route 66 de eerste weg die voor zichzelf betaalt. Met deze vooruitzichten is het initiatief zo populair in de Verenigde Staten dat het filmpje ‘Solar Freaking Roadways’ al meer dan 21 miljoen keer bekeken is en Obama het project vermeldde in zijn speech.

Maar om te rijden op wegen met zonne-energie hoeven we niet massaal naar de VS te trekken: ook de Franse regering heeft plannen om meer dan 1.000 kilometer aan wegen met zonnepanelen bedekken, om zo elektriciteit voor miljoenen mensen te genereren. En zelfs in Nederland kunnen we dankzij het bedrijf SolaRoad al over fietspaden met zonnepanelen rijden. Groener vervoer kan niet!

Foto door Solar Roadways
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Verenigde Staten
Las Vegas wordt verlicht door voetstappen
Verenigde Staten
East Coast Greenway: Nieuwe route langs de Amerikaanse oostkust
Verenigde Staten
Is dit de ultieme roadtrip door de Verenigde Staten?
Verenigde Staten
Bizar: Verlaten grasveld vol Amerikaanse presidenten
Verenigde Staten
Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.