Voor het einde van het jaar moeten ze er liggen: zeshoekige glazen zonnepanelen die de eeuwenoude Route 66 omtoveren tot een innovatieve, energieproducerende snelweg. Eerst wordt er getest aan de kant van de weg en op de parkeerplaats van het Welcome Center in Conway, daarna wordt het asfalt op de weg zelf vervangen.

‘De grootste uitdaging zat in het slipbestendig maken van het glazen oppervlak en zorgen dat het glas sterk genoeg is om zware wagens te dragen,’ zeggen Scott en Julie Brusaw van Solar Roadways. Het koppel werkt sinds 2006 aan de ontwikkeling van de zonnepanelen en zal nu, in samenwerking met Missouri’s verkeersdepartement, de weg een make-over geven.

This is an image
Solar Roadways

De ‘slimme’ wegen kunnen via microprocessors communiceren met een controlecentrum en met auto’s op de weg, zo kunnen ze actuele verkeersinformatie doorgeven aan de weggebruiker. LED-verlichting zorgt voor lijnen en signalen op de weg en dankzij warmte-elementen krijgen sneeuw en ijs geen kans. Plus: eigenaars van elektrische wagens kunnen hun auto gewoon langs de weg opladen met zonne-energie!

Elk paneel is goed voor zo’n 48 Watt, dus als het project slaagt wordt Route 66 de eerste weg die voor zichzelf betaalt. Met deze vooruitzichten is het initiatief zo populair in de Verenigde Staten dat het filmpje ‘Solar Freaking Roadways’ al meer dan 21 miljoen keer bekeken is en Obama het project vermeldde in zijn speech.

Maar om te rijden op wegen met zonne-energie hoeven we niet massaal naar de VS te trekken: ook de Franse regering heeft plannen om meer dan 1.000 kilometer aan wegen met zonnepanelen bedekken, om zo elektriciteit voor miljoenen mensen te genereren. En zelfs in Nederland kunnen we dankzij het bedrijf SolaRoad al over fietspaden met zonnepanelen rijden. Groener vervoer kan niet!

This is an image
Solar Roadways