Hoe gezonken vliegdekschip de USS Lexington werd gevonden in de Koraalzee

Het persoonlijke zoekteam van Paul Allen, dat meerdere diepzeeverkenningen maakte om militaire schepen op te sporen, ontdekte in 2018 het verloren vliegdekschip de USS Lexington.

Hoe wetenschappers ’s werelds hoogste berg omtoverden tot klimaatlaboratorium

Deskundigen op allerlei gebieden hebben op de Everest de elementen getrotseerd om aanwijzingen te vinden voor de dramatische opwarming van onze planeet.

Hoe de snelste mier ter wereld door de Sahara zoeft

De zilvermieren kunnen de afstand van hun lichaamslengte in minder dan een honderdste seconde afleggen – dit staat gelijk aan een mens die met 644 kilometer per uur rent.

Voor het eerst diepzeehaai getagd honderden meters onder water

Om de stompsnuitzeskieuwshaai beter te kunnen bestuderen, moesten wetenschappers uitvogelen hoe ze een harpoengeweer vanuit een onderzeeër konden bedienen.

We weten eindelijk waarom lantaarnvissen licht geven

Wetenschappers hebben een nieuwe verklaring gevonden voor gedrag dat ze zagen bij de grootste school lichtgevende vissen die ooit werd waargenomen.

Schubdierschubben zijn géén partydrug, aldus experts

Geruchten over het schubbenpantser van het ernstig door stropers bedreigde zoogdier worden door wetenschappers ontkracht.

Een primeur: moederdolfijn adopteert walviskalf

Het weeskalf ging zich zelfs gedragen als tuimelaar, waardoor hij door de groep werd geaccepteerd.

Deze zeldzame geluksvis doet het goed in Bhutan

Ondanks een sterke populatiedaling elders, doet de golden mahseer het goed dankzij de bescherming van de koning.

Gezelschapsvarkens kunnen communiceren met mensen - zeker als het om eten gaat

In vergelijking met honden is er maar weinig onderzoek gedaan naar de interactie tussen gezelschapsvarkens en mensen.

Deze dinosaurus leefde in de woestijn en balanceerde op één teen

Door de vondst van een bijzonder Braziliaans fossiel is een dinosaurus ontdekt die, net als een paard, op één teen liep - en zijn prooien verscheurde met messcherpe klauwen. 
1:49

Dit is de grootste pijlstaartrog die we kennen

Deze pijlstaartrog, de dasyatis microps is voor zover bekend de grootste in zee levende soort.

Moedernijlpaard rouwt mogelijk om dode baby in nieuwe video

Het beeldmateriaal, waarop te zien is dat een nijlpaardvrouwtje probeert te zorgen voor een kadaver in Botswana, is de eerste wetenschappelijke waarneming van rouwgedrag bij nijlpaarden.

Bekijk hoe deze planten salamanders eten

Het is bekend dat dit soort bekerplanten zich tegoed doen aan insecten, zoals vliegen. Maar in een moeras in Algonquin Provincial Park in de Canadese provincie Ontario ontdekten onderzoekers een fiks aantal bekerplanten met een steviger dieet. Bijna 20 procent van de vleesetende planten at gevlekte salamanders. Het werd voorheen als zeldzaam gezien als deze vleesetende planten regelmatig salamanders verorberden. Uit dit onderzoek blijkt het tegendeel. Mogelijk zorgen de salamanders voor extra voedingsstoffen voor als het kouder wordt. De onderzoekers vermoeden dat ze sterven door de zuurgraad van de vloeistof in de beker of door de hitte als de beker door de zon wordt verwarmd. Gevlekte salamanders staan als 'niet bedreigd' op de Rode Lijst van de IUCN.

Nieuwe video van ’s werelds grootste en zeldzaamste pijlstaartrog

De dikstekelpijlstaartrog – een dier met een scherpe stekel en kleine ogen – onderneemt van alle roggen in deze familie de langste trek.

Vleesetende planten hebben vaker salamanders op het menu staan

Tot nu toe werd aangenomen dat gewervelde dieren slechts af en toe door bekerplanten werden gegeten. Maar nieuw onderzoek zet die veronderstelling op z’n kop.
2:48

Longen 101

De longen vullen het lichaam aan met levengevende zuurstof. Leer alles over de anatomie van de longen, hoe de organen ademhaling mogelijk maken en hoe ze gevoelig zijn voor ziekten.
3:50

Koala's 101

Koala's zijn geen beren - het zijn buideldieren. Kom meer te weten over de unieke eigenschappen van deze dieren, zoals hun 6 opponeerbare 'duimen', naar beneden gerichte buidels en hun gewoonte om bijna de hele dag in bomen te slapen.
1:05

Kijk naar de eerste beelden ooit van chimpansees die schildpadden stukslaan en opeten

Voor het eerst is op beeld vastgelegd hoe wilde chimpansees schildpadden tegen een hard oppervlak slaan om ze op te kunnen eten.
Stop met plastic

7x tips om op reis te gaan zonder wegwerpplastic

Het is misschien makkelijker dan je denkt.

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.