130 jaar op ontdekkingstocht

Wij vieren onze verjaardag en blikken terug op 130 jaar vol onderzoek, verassingen, natuurbescherming, educatie, maar vooral ontdekkingen.

Door Aart Aarstbergen
Gepubliceerd 19 jan. 2018 10:37 CET
130 jaar National Geographic

Op een koude avond op 13 januari 1888 kwamen 33 heren naar de Cosmos Club, een prestigieuze sociëteit tegenover het Witte Huis waarvan de leden voortkwamen uit de wetenschappelijk en intellectuele elite van Washington. Ze kwamen bij elkaar om te praten over de oprichting van een ‘genootschap voor de vergroting en verspreiding van geografische kennis’. Veertien dagen later werd de National Geographic Society opgericht. Een wetenschappelijk genootschap heeft een tijdschrift nodig om de resultaten van zijn onderzoek te boekstaven. Negen maanden na de oprichting van de Society verscheen het eerste nummer van National Geographic Magazine: een octavogroot wetenschappelijk blad met een wat onbeduidend, roodbruin omslag, zonder foto’s.

De redactie en de amper 200 lezers konden niet vermoeden dat National Geographic uiteindelijk een enorm publiek zou bereiken en over de hele wereld een begrip zou worden. Met baanbrekend onderzoek van National Geographic-helden als Hiram Bingham, Jane Goodall, Dian Fossey en Bob Ballard. Met meer dan 13.000 grants  of studiebeurzen voor wetenschappelijk onderzoek en natuurbescherming.  Van een genootschap met een tijdschrift is National Geographic uitgegroeid tot een wereldwijd premium mediamerk dat zich over vele platforms uitstrekt: National Geographic Magazine en vele andere bladen, boeken, kaarten, National Geographic Channel en diverse andere televisiekanalen, de National Geographic-website, de diverse sociale media en educatieve projecten. We bereiken maandelijks meer dan 450 miljoen mensen in 172 landen en in 43 talen. Het beter begrijpen van de wereld is al 130 jaar lang de kernactiviteit van National Geographic. Het is een enerverende ontdekkingsreis waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is.  – Aart Aarsbergen

Lees meer

bekijk videos

Geschiedenis en Cultuur1:35

Verken een onderzees slagveld uit de zestiende eeuw

National Geographic1:01

Welkom op onze nieuwe website

National Geographic1:01

Welkom op onze nieuwe website

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Verken een onderzees slagveld uit de zestiende eeuw
Geschiedenis en Cultuur
Het goud van de Inca's: hoe Pizarro de schat van Atahualpa bemachtigde
Wetenschap
Nee, het schip van Kapitein Cook is nog niet gevonden
Wetenschap
Een van de diepste grotten ter wereld blijkt nog dieper te zijn
Perpetual Planet
Als je leven afhangt van de inhoud van je rugzak

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.