Arendouders adopteren kuiken van een roodstaartbuizerd

Toen twee kersverse zeearendouders het kuiken van een roodstaartbuizerd in hun nest zagen, sprak hun moeder- en vaderinstinct luider dan het vijandschap tussen beide diersoorten, en adopteerden ze het kuiken als hun eigen kind.

Door Sarah Gibbens
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Hoewel normaal gesproken vijanden, adopteren Amerikaanse zeearenden een roodstaarbuizerd-jong

 

Biologen en vogelliefhebbers wachten vol spanning af of het roodstaartbuizerdjong, die wordt opgevoed door Amerikaanse zeearenden in Brits-Columbia, volwassen zal worden. Normaal gezien zijn roodstaartbuizerds en zeearenden absolute rivalen. Volgens lokale experts zijn positieve interacties tussen de dieren in het gebied nog maar twee keer voorgekomen.

Het kuiken van de roodstaartbuizerd wordt door twee zeearenden gevoed, samen met drie van hun eigen kuikens. Volgens David Bird, directeur van de Hancock Wildlife Foundation die het nest monitort, heeft het wanhopige gepiep van het kuiken waarschijnlijk het moederinstinct bij de moeder-zeearend opgeroepen, die het nu als een van haar eigen kinderen opvoedt, in plaats van het aan haar kinderen te voeden.

“Ik denk dat het kleintje zo lang om eten smeekte, dat het zelfs niet meer nadacht over het mogelijk gevaar,” zegt Bird. “Eten is belangrijker dan wat dan ook voor deze vogels. Hij smeekte zolang tot de vader en moeder dachten: ‘Ok, dit is een open bek, hier moet eten in.’”

Volgens David Hancoc, oprichter van de Hancock Wildlife Foundation, zijn er twee mogelijke manieren waarop het kuiken in het nest belandde. Het zou kunnen dat een van de arenden het kuiken eerst als prooi gevangen had, maar eens in het nest begon het zo hard om eten te smeken dat ze het zelf begonnen te voeden. Ten tweede zou het kunnen dat het kuiken in het arendnest terechtkwam nadat een andere vogel het als ei ving, of zijn moeder te pakken kreeg. Dit soort situaties komen veel voor in de lente, wanneer de vogels meer monden te voeden hebben.

Op de website van de Hancock Wildlife Foundation worden regelmatig video’s gepost met updates uit het nest. Maar hoewel adopties tussen verschillende diersoorten wel vaker voorkomen, is het volgens experts goed mogelijk dat dit niet zo hartverwarmend eindigt.

De drie kuikens van de arenden zijn waarschijnlijk meer dan negen weken oud en groeien veel sneller dan de kleine roodstaartbuizerd. Als ze echt hongerig worden kan het zijn dat de drie hun geadopteerde broertje vermoorden. “Ze kijken dan naar het kuiken en denken: ‘ik ben veel groter en sterker dan jij, ik pers het eten uit je en eet je op,” zegt Bird.

Maar roodstaartbuizerds verlaten het nest meestal zo’n 40 dagen na het broeden, en Hancock schat dat het kuiken zo’n vier weken oud is, wat betekent dat het volgende week misschien begint te vliegen. Als de arenden het kuiken blijven voeden terwijl het leert vliegen, zou hij een kans op overleven kunnen hebben.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:17

Witkapalbatrossen voelen zich thuis op kunstnest

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Hoe bevers de beste brandweerlui van Noord-Amerika werden
Dieren
Maak kennis met de güiña - de ‘mysterieuze kat’ die kwetsbaar is voor uitsterving
Dieren
Foto’s geven intiem kijkje in het leven van wilde bijen
Dieren
19 Palingsmokkelaars veroordeeld, lucratieve handel houdt aan
Dieren
22.000 jaar oude voorvader van panda ontdekt

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.