Bekijk hoe 101 illegaal gevangen schubdieren worden gered van een vissersboot

De vangst op een vissersboot maakt duidelijk dat wildsmokkelaars van tactiek zijn veranderd.

Door Rachael Bale
Gepubliceerd 2 nov. 2017 17:16 CET
101 Schubdieren gered van vissersboot op weg naar zwarte markt

Bij een operatie tegen smokkelaars voor de oostkust van Sumatra zijn op 24 oktober ruim honderd schubdieren levend gered van een vissersboot.

Volgens een persverklaring van de Indonesische marine, die een tip had gekregen uit de bevolking, arresteerden de Indonesische autoriteiten twee mannen die zeiden dat ze geld hadden gekregen om de gepantserde dieren naar Maleisië te vervoeren.

De vangst maakt duidelijk dat de smokkelaars van deze dieren van tactiek zijn veranderd. Voorheen maakten ze gebruik van grote vriescontainerschepen die alleen in grote internationale havens uitgeladen konden worden, maar nu lijken ze te kiezen voor meer vaarten met kleinere schepen vol levende schubdieren naar afgelegen haventjes, zegt Dwi Adhiasto, expert in wildsmokkel bij de Indonesische afdeling van de Wildlife Conservation Society.

“De Indonesische douane heeft de grenscontroles in de grote zeehavens opgevoerd, waarbij ruim tien arrestaties zijn verricht en tonnen aan bevroren schubdieren in beslag zijn genomen, dus nu hebben de smokkelaars hun werkwijze veranderd,” schreef hij in een e-mail.

Experts denken dat schubdieren de meest verhandelde diersoort ter wereld is en dat er elk jaar tienduizenden exemplaren door de illegale stroperij worden gevangen of gedood. Het schubdier is ongeveer zo groot als een huiskat, wordt vaak ‘de geschubde miereneter’ genoemd en is mogelijk de inspiratie geweest voor het Pokémon-figuurtje Sandshrew. Wanneer de dieren zich bedreigd voelen, rollen ze zich net als het gordeldier op tot een bal – een goede beschermingstactiek tegen roofdieren, maar het maakt de dieren voor stropers gemakkelijk te vangen.

In Azië wordt volop gehandeld in schubdieren, met name in Vietnam en China, waar het vlees als een delicatesse wordt beschouwd. De schubben van het dier worden soms in traditionele heelmiddelen gebruikt, hoewel de genezende werking ervan niet is aangetoond. Er bestaat zelfs een gerecht genaamd schubdierenfoetussoep, waarvan mannen virieler zou worden. Volgens sommige berichten kunnen de schubben van één enkel schubdier op de zwarte markt zo’n 2300 euro opleveren.

Het is niet bekend hoeveel schubdieren er nog in het wild leven, maar wetenschappers beschouwen de vier Aziatische soorten als bedreigd of ernstig bedreigd, wat betekent dat de dieren een groot risico lopen om geheel uit te sterven. De vier schubdiersoorten van Afrika zijn niet bedreigd maar worden als kwetsbaar beschouwd omdat ze ook daar steeds meer het doelwit worden van illegale smokkelaars.

Vier van de 101 schubdieren die van de vissersboot werden gered, stierven enige tijd later. Volgens AFP vertelde een woordvoerder dat de overige dieren in het dichtstbijzijnde nationale park zullen worden uitgezet. Maar er is geen garantie dat ze niet opnieuw door stropers zullen worden gevangen.

Indonesië is inmiddels een geliefd doorvoerland voor de illegale handel in wilde dieren en wildproducten, een handel waarin volgens de Verenigde Naties elk jaar meerdere miljarden dollars omgaan. In Indonesië worden wilde dieren vooral verhandeld door de plaatselijke bevolking, die de schubdieren illegaal vangen of doden en dan verkopen aan handelaren en criminele netwerken die ze het land uit smokkelen.

De verdachten in deze zaak kunnen vijf jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van maximaal ruim zesduizend euro, meer dan de helft van een jaarinkomen in Indonesië.

Lees meer verhalen over wildcriminaliteit en -uitbuiting op Wildlife Watch van National Geographic. Stuur tips, commentaren en verhaalideeën naar ngwildlife@natgeo.com.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:48

Bekijk hoe een luiaard wordt gevangen voor de zwarte markt

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Hoe dit schuwe, solitaire dier doelwit werd van stropers
Dieren
Schubdieren krijgen onverwachte steun uit China
Dieren
Illegaal verhandelde schubdieren kunnen drager zijn van nauw verwant coronavirus
Dieren
Alarmerend aantal zeldzame kevers wordt naar Japan gesmokkeld
Dieren
Hoe jij zelf schubdieren kan helpen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.