Geschiedenis en Cultuur

De mooiste verlaten plekken volgens een beroemde Nederlandse urban explorer

Van ongebruikte spaceshuttles tot afgelegen eilanden; deze avonturier vertelt wat zijn hoogtepunten van 2017 waren.Monday, January 8, 2018

Door Elaina Zachos

Als tiener snuffelde Bob Thissen voor de lol rond in verlaten gebouwen. Ongeveer elf jaar geleden besloot hij van die stoere hobby zijn beroep te maken. Inmiddels is de 32-jarige Thissen de filmmaker achter het YouTube-kanaal Exploring the Unbeaten Path. Hij gaat dan ook niet langer op stap met alleen zijn eigen nieuwsgierigheid. Hij beschikt inmiddels over een drone, professionele camera's en zelfs een microfoon.

Thissen is een zogenaamde urban explorer. Hij maakt deel uit van een subcultuur waarvan de leden ontdekkingstochten maken langs door mensen gemaakte plekken die om wat voor reden dan ook verlaten zijn en in verval zijn geraakt. Hij heeft honderden locaties bezocht, in meer dan vijftig landen op vier continenten. Hij startte ook populaire Instagram- en Facebook-pagina's die aansluiten bij zijn YouTube-account. Daar ging hij mee door nadat hij en zijn ontdekkingstochten in 2016 te zien waren in het Nederlandse televisieprogramma Exitus.

In het uitzonderlijke geval dat Thissen niet op pad is met zijn vrienden Eelco Kuiper en Frederick Sempels, houdt Thissen zich bezig met zijn bedrijfje voor het maken van stop-motionfilms. De urban explorer bespreekt zijn favoriete avonturen van afgelopen jaar, van Sovjetspaceshuttles tot door rampen getroffen steden, en kijkt vooruit naar wat 2018 gaat brengen.

Wat zijn je favoriete plekken uit 2017?

De verlaten spaceshuttles in Bajkonoer staan op nummer een, omdat het echt moeilijk was om daar te komen en er niet veel mensen zijn geweest. Als ze je betrappen, wordt je neergeschoten, of op zijn minst gevangengezet. Wij hadden mazzel.

Fukushima staat tweede, omdat het waanzinnig was. Het werd zes jaar geleden verlaten vanwege de [kern]ramp. Het is net een tijdcapsule als je daar bent. Je ziet er een klaslokaal waar de kinderen net uit zijn vertrokken. De tassen staan nog op tafel, de vissen en schildpadden in het aquarium zijn dood. Dus het was nogal griezelig, maar ook triest om te zien.

Er zijn ook winkels die nog steeds vol spullen staan. Hier in Europa zou alles binnen een paar weken leeggeroofd zijn. De mensen zijn gewoon vertrokken en nooit meer teruggekomen. Het was heel vreemd, maar ook verbazingwekkend om te zien.

De derde plek is heel beroemd. Het is Hashima, ook wel Gunkanjima of ‘Battleship Island’ genoemd. Hier werd een James Bondfilm opgenomen en een deel is een Unesco[-werelderfgoed]. Maar het is niet toegankelijk voor toeristen. Dus het was ook moeilijk te bereiken. Het was een erg mooi eiland, vol geschiedenis. Maar nu zie je er dus wat er gebeurt als er geen mensen zijn, want er is sinds 1974 niets veranderd.

Hoe kies je de plekken waar je naartoe gaat?

Ik zoek op internet en probeer een leuke lijst te maken van mogelijke locaties, want je weet als urban explorer nooit of je erin komt, of je ergens binnenkomt. Misschien is een gebouw of een locatie al gesloopt, of wordt er verbouwd. Of misschien is er beveiliging en kom je er niet in.

Maar het is moeilijk, want er zijn zo veel plekken waar ik naartoe wil. Afgelopen jaar wilde ik de bekendste verlaten gebouwen ter wereld zien, want het verdwijnt allemaal heel snel.

Wat zijn de grootste problemen die je tegenkomt als urban explorer?

Gebouwen worden gesloopt of verbouwd, of er gaan vandalen aan de slag. Een ander probleem is dat het misschien niet lukt er te komen. Soms heb je een boot nodig, of hulp van binnenuit.

Beveiliging is ook een probleem. Ze proberen natuurlijk te zorgen dat je niet binnen kunt komen. En je kunt aangehouden worden. Soms moet je over hekken klimmen en uitkijken voor waakhonden en beveiligingscamera's. Het kan zijn dat je vreemde types tegenkomt, bijvoorbeeld junks. Sommige plekken zijn heel afgelegen. Zoals Kazachstan, daar waren we in een actieve militaire zone en moesten we ruim dertig kilometer door de woestijn lopen.

Dus dat is best een avontuur.

Waarom zijn dit voor jou als urban explorer de beste plekken waar je afgelopen jaar bent geweest?

Vanwege de waanzinnige architectuur, of een stuk geschiedenis. Zoals de spaceshuttles, dat is door iedereen vergeten geschiedenis. Veel mensen wisten niet dat er nog een paar intacte shuttles in die hangar staan, dus dat was nogal bijzonder. En daarnaast plekken waar de tijd stilstond.

Wij laten plekken zien die afgesloten zijn voor het publiek, of plekken waar niemand naartoe wil. Fukushima bijvoorbeeld, iedereen heeft erover gehoord, maar slechts weinig mensen weten hoe het er nu uitziet.

Wat zijn de plannen voor 2018?

Pyramiden op Spitsbergen in Noorwegen en Varosha op Cyprus zijn enkele namen die op de lijst voor 2018 staan. Pyramiden ligt heel noordelijk, het is daar zo'n min twintig (graden Celsius). Er zijn ijsberen en we moeten met een sneeuwscooter, dus het is nogal riskant allemaal, maar het is een leuk avontuur. In 1974 vielen de Turken de wijk Varosha binnen en het is daar nog steeds een soort oorlogsgebied. Het is verboden gebied. Het is ook nogal gevaarlijk, ik weet niet hoe ver ik kan komen, omdat de wijk wordt bewaakt door gewapende soldaten.

Ik vind het leuk om naar andere plekken te gaan waar nog niemand is geweest, dus ik hoop dat ik er iets leuks aantref.

Dit interview werd bewerkt vanwege de lengte en de duidelijkheid.