Deze geredde hond is een fanatieke bergbeklimster

Pitbull Penni legde al duizenden kilometers af met haar avontuurlijke baasje.

Door Elaina Zachos
Gepubliceerd 14 dec. 2017 13:32 CET
Deze geredde hond is een fanatieke bergbeklimster

De jonge jaren van pitbull Penni gingen niet over rozen. Ze zat vanaf haar geboorte opgesloten in de kelder van een drugspand in de Bronx in New York. Toen ze twee jaar oud was, werd ze samen met een aantal andere honden op straat achtergelaten en door de politie gevonden. De jonge hond had een zweer op haar ribben die zich tot een tumor aan het ontwikkelen was. Ze werd naar een asiel in de buurt gebracht, maar belandde op een lijst om te worden afgemaakt omdat het asiel al overvol zat.

Op dat moment kwam Fur Friends in Need om de hoek kijken. De dierenbeschermingsorganisatie nam het hondje onder haar hoede, zorgde voor een operatie en bood haar ter adoptie aan. Niet lang daarna kwam Blaine DeLuca langs.

“Ik was al ongeveer een half jaar op zoek naar een hond,” vertelt ingenieur DeLuca. “Ik wilde in ieder geval een asielhond. En ik wilde een fitte hond, omdat ik wist dat ik veel op pad zou gaan.”

Toen DeLuca kennis kwam maken met Penni, kreeg hij te horen dat ze door haar achtergrond misschien weinig van hem zou moeten hebben. Maar de hond, die nog hechtingen had van het verwijderen van de tumor, liep recht op DeLuca af en plofte bij hem op schoot. Niet lang daarna waren ze samen aan het bergbeklimmen.

Nieuwe start in het leven

DeLuca nam zijn nieuwe hond mee naar zijn woning in New Jersey. Hoewel ze geen probleem had met DeLuca, was Penni heel nerveus en moest ze het normale leven leren kennen.

“Ze was bang voor alles wat je maar kunt bedenken,” aldus DeLuca. “Ik ben behoorlijk systematisch te werk gegaan om haar te laten wennen.”

DeLuca wist niet of Penni ooit zou herstellen van haar trauma's. Ze begon pas anderhalf jaar na haar adoptie te blaffen en moest leren rennen omdat ze bijna haar hele leven in een kelder opgesloten had gezeten. Volgens DeLuca duurde het nog eens tweeënhalf jaar voor ze zich als een ‘normale’ hond ging gedragen.

Eerst liet hij Penni uit in de stad, en moest ze wennen aan trottoirs, huizen en verkeer. Penni vertikte het zo nu en dan om verder te lopen. DeLuca moest haar dan optillen en naar huis dragen. Maar langzaamaan liet DeLuca de hond kennismaken met de natuur, door haar overdag mee het bos in te nemen.

“Daar kwam ze tot rust,” vertelt DeLuca. “Als ik haar daar mee naartoe nam, was ze een heel andere hond.”

Avontuurlijke hond

Het tweetal waagde zich niet lang daarna op avontuurlijker terrein. DeLuca vertelt dat Penni inmiddels ervaring heeft met lange trektochten, grote hoogten, abseilen, klautertochten langs kliffen en tokkelbanen. Onderweg heeft hij Penni bijna nooit aan een riem. Hij weet dat ze bij hem in de buurt blijft. Het lijkt goed te gaan met de inmiddels aangepaste viervoeter.

DeLuca verhuisde uiteindelijk voor zijn werk naar Las Vegas. Hij maakte dan ook tochten door Nevada, Arizona, Californië en Utah met zijn hond. Ondanks haar nare jeugdervaringen, is Penni in de natuur nergens bang voor. Ze rent op DeLuca af als hij zich voorbereidt om samen met haar te gaan abseilen van een klif. Volgens hem is ze vooral dol op spelen in de sneeuw. Dan rent ze op volle snelheid rond en graaft ze ‘als soort een bulldozer’ haar kop in.

Tijdens hun tochten doet DeLuca Penni een rugzak om, met haar opvouwbare bakjes, eten, snacks, schoentjes en een speciale pyjama, voor als het koud wordt. Hij vertelt dat hij de hond van zo'n dertig kilo nooit meer dan vijf kilo laat dragen. Pitbulls zijn een atletisch gebouwde soort die erom bekendstaan dat ze veel gewicht kunnen dragen.

Russ Boles, een van de oprichters van de blog Wagbrag over huisdieren, stelt dat gezonde honden niet meer dan 25 procent van hun lichaamsgewicht als extra ballast moeten dragen, en dat dit ook afhangt van hoe oud en hoe fit ze zijn. (Oudere honden moeten minder gewicht dragen.) Honden moeten worden getraind voor lange trektochten en moeten tijdens de tocht in de gaten worden gehouden, omdat ze hun poten makkelijk kunnen bezeren op ruig terrein. Hun rugzakken moeten goed passen, omdat ze anders schaafwonden krijgen.

Pitbulls worden vaak gezien als agressieve honden, die worden getraind om te vechten, maar DeLuca wil dat misverstand ontkrachten. Wie een kijkje neemt op het Instagramaccount van Penni, ziet dat ze een vrolijke viervoeter is.

“We willen heel graag dat stereotype beeld van pitbulls veranderen,” aldus DeLuca.

Lees meer

bekijk videos

Dieren2:17

Gezelschapsvarkens kunnen communiceren met mensen - zeker als het om eten gaat

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Wolven die met mensen speelden waarschijnlijk voorouder van moderne hond
Dieren
Honden begrijpen prijzende woorden op dezelfde manier als mensen – en dat is belangrijk
Dieren
Mensen en honden sleeën al bijna 10.000 jaar samen
Dieren
Honden kunnen vroeg waarschuwen voor giftige chemicaliën in huis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.