Dramatische video toont dodelijke tsunami in Groenland

Kort voor de vloedgolf werd een aardbeving van 4,0 op de Schaal van Richter geregistreerd, maar geologen denken dat de dodelijke vloedgolf ook door een aardverschuiving kan zijn veroorzaakt.

Door Sarah Gibbens
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Dodelijke tsunami in Groenland

Op de video uit Groenland is te zien hoe een krachtige tsunami bewoond gebied aan de westkust van het eiland treft. Na de ramp van afgelopen zaterdagmiddag in de omgeving van het afgelegen stadje Nuugaatsiaq worden vier mensen vermist; tientallen mensen raakten gewond en elf huizen werden weggespoeld.

De video, die door Groenlandse nieuwsmedia werd uitgezonden, laat zien hoe een kolkende grijze vloedgolf de rotskust overstroomt. Boten en wrakstukken worden door de kracht van het water landinwaarts gespoeld. Uit het gebied, waar volgens de meest recente volkstelling slechts 84 mensen wonen, zijn 39 bewoners geëvacueerd.

Beelden van deze natuurrampen zijn zeldzaam, omdat ze vaak onverwachts toeslaan. Gemeten is dat sommige tsunami’s snelheden van ruim achthonderd kilometer per uur kunnen bereiken – de snelheid van een straalvliegtuig.

De meeste tsunami’s worden veroorzaakt door zeebevingen, en voorafgaande aan deze vloedgolf werd ’s nachts een aardbeving in de regio geregistreerd. Door het afsmelten van het ijs in deze regio is het aantal glaciale aardbevingen in het Arctisch gebied van Groenland toegenomen, als gevolg van het scheuren en opbreken van kolossale ijsmassa’s. Maar aardbevingen aan de kust zijn zeldzaam. Sommige geologen hebben geopperd dat de vloedgolf kan zijn veroorzaakt door de aardverschuiving die kort voor de tsunami plaatsvond.

Een stuk rots met een lengte van bijna één kilometer en een breedte van 275 meter stortte van een klif in de Karratfjord, even ten zuiden van de plek waar de tsunami plaatsvond. Op ‘The Landslide Blog’ van de American Geophysical Union schreef Dave Petley, vicerector van de University of Sheffield, dat de exacte oorzaak van de tsunami nog niet vaststond:

“Het is nog onduidelijk of deze aardverschuiving werd veroorzaakt door de aardbeving die is geregistreerd, of dat het seismische signaal afkomstig is van de aardverschuiving. Voor mijn gevoel is de laatste uitleg de meest waarschijnlijke, maar we wachten de gegevens van het seismische signaal af om het zeker te weten.”

Op deze video is het holle gat te zien dat is ontstaan door de aardverschuiving, waarbij een grote rotsmassa in de oceaan stortte. Uit deze en andere beelden van de aardverschuiving kon Petley opmaken dat het om een “diepgelegen” rotslawine met een ‘hoog volume’ aan materiaal ging. De geologen maken zich nu zorgen over een andere instabiele klif, naast de plek van de aardverschuiving. Ook het Joint Arctic Command, dat de zoek- en reddingsmissie in het gebied op zich nam, waarschuwde ervoor dat een nieuwe en gevaarlijke aardverschuiving mogelijk is.

Marineschepen in het gebied zullen de klif op signalen van een mogelijk nieuwe aardverschuiving controleren.

Lees meer

bekijk videos

Milieu2:29

Blauw vuur bij de Kīlauea

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
De Ganges is vanaf nu een persoon
Milieu
Overstromingen uitgelegd
Milieu
Het Aralmeer, ooit afgeschreven als 'dood', zit nu weer vol leven
Milieu
Giftig afval op basis uit de Tweede Wereldoorlog in Groenland
Milieu
Bizarre ‘lava-achtige’ aardverschuiving splijt heuvellandschap

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.