Duits gevechtsvliegtuig en beenderen piloot uit de Tweede Wereldoorlog gevonden

Een jongen op een boerderij bij het Deense Birkelse ontdekte een Duits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog dat daar meer dan zeventig jaar geleden neerstortte.donderdag 9 november 2017

Een jongen op een boerderij bij het Deense Birkelse ontdekte een Duits vliegtuig uit de Tweede ...
Een jongen op een boerderij bij het Deense Birkelse ontdekte een Duits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog dat daar meer dan zeventig jaar geleden neerstortte

Toen de veertienjarige Daniel Rom Kristiansen als schoolopdracht kreeg om onderzoek te doen naar de Tweede Wereldoorlog, had hij nooit verwacht een vliegtuig en de beenderen van een soldaat uit die tijd in zijn achtertuin te vinden.

Identiteit van piloot

De identiteit van de piloot was de negentienjarige Hans Wunderlich. De resten zijn onderzocht door het Historical Museum of Northern Jutland door curator Torben Sarauw en een team van onderzoekers.

Ze hebben zijn identiteit onderzocht door alle stukken die gevonden zijn in het puin te verbinden. “Het was zeker niet één geheel, maar het was genoeg om zijn naam te kunnen lezen,” zei Sarauw.

Zijn naam was ook op een kleine agenda geschreven en de initialen die geëtst waren in zijn horloge waren de laatste aanwijzing.

Wunderlich’s militaire archief toont dat hij geboren was in Bavaria in 1925. Hij overleed ongetrouwd en zonder kinderen. Duitse autoriteiten rapporteerden dat zijn ouders overleden in 2006 en dat zijn enige overgebleven familielid, zijn zusje, rond diezelfde tijd overleed.

Een Duitse commissie zal de resten van Wunderlich begraven in Duitsland, maar het vliegtuigwrak en de persoonlijke bezittingen van Wunderlich blijven in het museum in Jutland.

“We vinden het belangrijk om de ontdekking zoveel mogelijk bij elkaar te houden,” zegt Sarauw. Hij gaf aan er hernieuwde interesse is voor de Tweede Wereldoorlog bij Deense schoolkinderen en dat die interesse te danken is aan de ontdekking. Hij hoopt dat het vliegtuigwrak en de bezittingen van Wunderlich blijven bijdragen aan het verhaal over de oorlog.

Hoe vond Daniel het vliegtuig?

Met een metaaldetector zocht Daniel in de ‘achtertuin’ van zijn huis in Birkelse, Denemarken en hij vond daarmee het wrak van een gecrasht Duits Messerschmitt gevechtsvliegtuig, met de piloot nog steeds in de cockpit.

Klaus Kristiansen, de vader van Daniel, vertelde op het Deense radiostation DR P4 Nordjylland dat zijn grootvader ooit had verteld dat hij een Duits vliegtuig zag neerstorten in het veld achter hun boerderij.

“Toen mijn zoon Daniel huiswerk over de Tweede Wereldoorlog kreeg, vertelde ik hem voor de grap dat hij erop uit moest gaan om het vliegtuig dat neergestort zou zijn te zoeken,” vertelde Kristiansen aan de lokale krant.

Nadat hun metaaldetectoren signalen van het vliegtuig hadden opgepikt, begon de familie het uit te graven. Zodra ze stukken kleding en botten tegenkwamen, belden ze de lokale politie.

Woordvoerders van de Duitse ambassade in Denemarken en explosievenopruimingsdienst arriveerden snel ter plaatse om de resten van de piloot te onderzoeken.

Het wrak werd gestuurd naar het Historical Museum of Northern Jutland. Torben Sarauw, curator van het museum en hoofd archeologie, vertelde CNN dat er goede reden is om te denken dat de piloot van een trainingskamp in de stad van Aalborg kwam.

Samen met zijn pak en hoed, werd de piloot namelijk ook gevonden met twee Deense munten, voedselbonnen voor een kantine op de kazerne en drie ongebruikte condooms.

Het Messerschmitt BF 109 vliegtuigmodel dat is gevonden, was een van de meest gebruikte Duitse gevechtsvliegtuigen. Vanaf 1936 zijn er 33.000 van deze gevechtsvliegtuigen geproduceerd, het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende ook het einde voor deze vliegtuigen.

Duitsland viel Denemarken binnen vroeg in de oorlog, op april 1940, in een van de kortste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. Gevechten werden gevoerd in de lucht, op land en in de zee.

“Gelukkig heeft mijn zoon nu iets om over te schrijven in zijn opdracht,” vertelt Kristiansen lokale verslaggevers.