Reizen

Een familiebijeenkomst bij de gaucho’s van Patagonië

Chili’s gauchos castreren en merken jaarlijks hun dieren, maar niet zonder hun levenswijze op een toepasselijke manier te vieren. donderdag 9 november 2017

Door Alexandra Fuller

Op de Estancia Mercedes ranch in Patagonië (Chili) komen vrienden van Sebastián Gacía Iglesias bij elkaar om dieren te merken en castreren. Een gebeurtenis die een dag in beslag neemt en wordt afgesloten met een extravagante traditionele barbecue bij de familie Iglesias Garcia.

Het is niet alleen een gezellig feest, maar ook een kans om na te denken over wat het betekent een gaucho te zijn. Aangezien dit werk relatief gemakkelijk is – vergeleken met het berijden van wilde stieren en te paard steile zeekliffen trotseren om vee te halen – is het voor jonge gaucho’s om hun tonen wat ze kunnen.

Een paar dagen later komt de gemeenschap bijeen in een klein Chileens grensstadje voor een traditionele Chileense rodeo, of jineteada. Zelfs in het midden van de zomer, waait er een koude wind die de toch al lastige sport extra moeilijk maakt. Met de lasso koeien vangen en bulkende stieren berijden is allemaal deel van de familiegeoriënteerde show.

Families zetten tenten op, paarden grazen tussen de geparkeerde auto’s en in het midden van de arena tonen Chileense en Argentijnse gaucho’s hun vaardigheden.

De aankondiger zingt, begeleid door een gitaar, klinkt een sentimentele hulde aan de rijder: “Hier is Sebastian. Hij komt uit Puerto Natales. Hij rijdt door de wind en onder de sterren om zijn vee te vinden. Zijn leven is eenzaam, maar zijn hart is vol van de vrouwen die hij achterliet.”

Lees meer