Extreem zeldzame albino-orang-oetan gevonden in Indonesië

De stichting die de mensaap opvangt, zegt nooit eerder een albino-orang-oetan te hebben verzorgd of soortgelijke dieren in het wild te hebben gezien.

Door Heather Brady
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:07 CET
VIDEO: Maak kennis met een zeldzame albino-orang-oetan, die onlangs werd gered

De vijf jaar oude orang-oetan, die werd aangetroffen in de regio Kapuas Hulu op Borneo, maakt het inmiddels een stuk beter en is in een paar weken tijd zo’n vijf kilo aangekomen.

De plaatselijke stichting Borneo Orangutan Survival Foundation heeft de zorg voor de aap op zich genomen, aldus de Britse krant the Telegraph. Orang-oetans zijn een ernstig bedreigde diersoort, wat inhoudt dat ze slechts één stap verwijderd zijn van uitsterving. De stichting zorgt voor ongeveer vijfhonderd dieren en heeft naar eigen zeggen nooit eerder in haar 25-jarige geschiedenis een albino-orang-oetan opgevangen.

De organisatie hield een internationale actie om suggesties vanuit de hele wereld te krijgen voor een naam voor het dier. Uiteindelijk viel de keuze op ‘Alba’, wat ‘wit’ betekent in het Latijn, en ‘dageraad’ in het Spaans.

“Hopelijk zal er een nieuwe dag aanbreken voor deze bijzondere dieren,” stelde de groep in een verklaring die werd aangehaald in de Jakarta Post.

Het lange haar van Borneose orang-oetans, die bekendstaan om hun ontwikkelde intelligentie, is meestal oranjebruin van kleur. Albino-orang-oetans zijn zeer zeldzaam, hoewel er wel gevallen bekend zijn van andere albinomensapen, zoals de albinogorilla Sneeuwvlokje en een slingeraap in Honduras.

De Jakarta Post meldt dat de stichting nu onderzoek doet naar albinisme bij apen, om zo goed mogelijk voor Alba te kunnen zorgen. Tot dusver hebben ze geen andere voorbeelden van deze genetische aandoening bij orang-oetans gevonden. Albinisme kan invloed hebben op de sensorische zenuwen en op organen als de ogen. De aandoening komt mogelijk vaker voor bij mensapen en andere gewervelde soorten vanwege milieuproblematiek en inteelt binnen geïsoleerde populaties, zegt een in SciELO Argentina gepubliceerd onderzoek.

De IUCN schat dat er ongeveer 104.000 orang-oetans op Borneo leven, aanzienlijk minder dan de naar schatting 288.000 dieren die in 1973 nog op het eiland leefden. Het IUCN voorziet dat het aantal orang-oetans in 2025 zal zijn afgenomen tot 47.000, vanwege de jacht en de ontbossing, waardoor de dieren een steeds kleiner leefgebied krijgen.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:17

Reddingsactie voor tien aangespoelde walvissen

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Deze ‘handen wassende’ orang-oetan ging viral – maar het verhaal is niet waar
Dieren
Deze reuzenpijlstaartrog is mogelijk de grootste zoetwatervis ter wereld
Dieren
19 Palingsmokkelaars veroordeeld, lucratieve handel houdt aan
Dieren
22.000 jaar oude voorvader van panda ontdekt
Dieren
Reddingsactie voor tien aangespoelde walvissen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.