Fantastische video van man die met vogels vliegt

Wat ruim twintig jaar geleden begon als een initiatief om vogels te beschermen, is nu een kans voor toeristen om mee te vliegen met ganzen en kraanvogels.

Door Elaina Zachos
Gepubliceerd 11 jan. 2018 18:06 CET
Ga de lucht in met trekvogels - en met de man die met ze meevliegt

Lees in het Jaar van de vogel waarom vogels belangrijk zijn en moeten worden beschermd.

Toen Christian Moullec in 1995 zag dat dwergganzen in de problemen kwamen tijdens hun trek van Duitsland naar Zweden, ging hij de lucht in om ze te helpen. Inmiddels vliegt hij bijna dagelijks met vogels mee, als het weer het toestaat.

De 58-jarige Fransman was van huis uit geen piloot, maar meteoroloog. Nadat hij geïnspireerd was geraakt door een Oostenrijkse zoöloog die bekendstond als “the man who walked with geese” (de man die met ganzen wandelde), schafte Moullec een tweezits ultralightvliegtuigje aan. Zo kon hij met de kwetsbare soort meevliegen en de dieren naar een veiliger trekroute begeleiden. Nu neemt hij tussen maart en oktober toeristen mee om met vogels mee te vliegen.

Sommige van zijn bezoekers hebben er een vlucht van meer dan vijftien uur voor over om 35 minuten met Moullec en zijn vliegende metgezellen mee te gaan. Vaak zien ze kraanvogels en verschillende soorten ganzen, zoals de rotgans, de brandgans, de roodhalsgans of de grauwe gans. Vanuit de lucht kunnen de passagiers kastelen, verlaten gebieden, bruggen, steden en bergen bekijken. Soms gaan de vliegtochten door tot aan Edinburgh in Schotland of tot Venetië in Italië.

Moullec neemt pas een aantal jaar toeristen mee, en zet zich nog steeds in voor de bescherming van vogels.

Wie zijn uw passagiers? Wat hopen ze te ervaren?

Het zijn allerlei soorten mensen van over de hele wereld, maar met name uit Europa. Door het vliegen krijg ik een enorm respect voor de natuur en dat respect kan ik ook overbrengen op de mensen die meegaan. Er zijn ook mensen bij met handicaps, en mensen die een mooie ervaring met de vogels in de lucht willen beleven voordat ze dit aardse leven verlaten. Het is een overweldigende spirituele belevenis. Er is niks mooiers dan door de hemel te vliegen met de engelen die vogels zijn.

Hoe begon u met het meevliegen met vogels?

In 1995 wilde ik dwergganzen in het wild herintroduceren in Lapland [ten noorden van Zweden]. Dat ging in eerste instantie zeer moeizaam. De vogels wilden me niet volgen.

Heeft u een favoriet verhaal over het vliegen met de vogels?

Mijn favoriet was een lange vlucht die ik maakte met 33 dwergganzen van Noord-Zweden naar Zuidwest-Duitsland. Mijn vrouw ging met me mee en ze was [vijf maanden] in verwachting van onze oudste zoon. De reis duurde vijf weken. Ik hoop, samen met mijn vrouw en enkele bevriende biologen, nog andere trektochten te maken om daarmee dwergganzen in het wild te herintroduceren.

Wat doet u als u eenmaal in de lucht met de vogels bent?

We vliegen over prachtige valleien, in de buurt van de grootste oude vulkaan in Europa [de Plomb du Cantal]. Als er wolken zijn, vliegen we daarboven. Ik neem ook graag foto's tijdens de vluchten. Zo kan ik de aandacht vestigen op het verdwijnen van trekvogels uit Europa, vanwege het gebruik van chemicaliën in de landbouw.

In de afgelopen dertig jaar is een derde van de wilde vogels uit Europa verdwenen vanwege menselijke activiteiten. Het is een ramp. De prachtige beelden die ik maak van het vliegen met de vogels moeten dat verhaal vertellen. De beroemde Franse schrijver Victor Hugo zei ooit dat het mooie nuttiger is dan het nuttige. Dus ik hoop dat mijn mooie foto's van vliegende vogels van nut zullen zijn, voor trekvogels en voor mensen.

Dit interview is ingekort en ter verduidelijking bewerkt.

Lees meer

bekijk videos

Dieren0:44

Deze vogel gebruikt instrumenten om muziek te maken

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Aantal weidevogels neemt wereldwijd sterk af
Dieren
Piepkleine vleermuis breekt record met vlucht van 2400 kilometer
Dieren
Hoeveel vogels vliegen er op aarde rond?
Dieren
Invasieve slangen bewegen zich op unieke wijze voort – als lasso’s
Dieren
Vliegen Canadese ganzen in de winter nog naar het zuiden?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.