Het gezicht van een 1600 jaar oude mummie tot leven gebracht

Forensische 3D-technologie stelt experts in staat om extreem levendige portretten van een nobelvrouw die zo’n 1600 jaar geleden in Zuid-Amerika leefde en stierf te recreëren.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:11 CET
De onthulling van het gezicht van een 1600 jaar oude mummie

In 2005 ontdekten archeologen een interessante bundel stof in El Brujo, bij de noordkust van Peru. Het was begraven in een met de hand beschilderde begraafplaats in het jaar 400. Erin lag een gemumificeerd lichaam van een jonge vrouwelijke aristocraat uit de Mochecultuur, die duizenden jaren voor het Incatijdperk floreerde. Experts hebben nu een het gezicht van de vrouw gerecreëerd met technieken die normaal worden gebruikt om misdaden op te lossen.

De mummie staat bekend als de Señora van Cao, genaamd naar het nabijliggende stadje, Magdalena de Cao. Ze staat momenteel in het museum van El Brujo, maar ze is moeilijk te zien. Om haar goed te bewaren wordt ze in een koele kamer bewaard, waar bezoekers haar enkel door een raam kunnen bekijken. En ze zien haar niet rechtstreeks, maar enkel een reflectie door een spiegel.

De curatoren van het museum wilden bezoekers een beter beeld geven van deze bijzondere vrouw. Daarom wilden ze een zo accuraat mogelijke reproductie van haar gezicht creëren. “Zoiets zal deze uitzonderlijke ontdekking voor vele generatie levendig houden,” zegt archeoloog Arabel Fernández López, die het project overzag.

De vrouw was nog maar midden twintig toen ze stierf. Waarom ze begraven is met veel opsmuk, en wat haar rol binnen de gemeenschap juist was, is nog steeds een mysterie. “Zonder schriften over haar, weten we niet wie ze was,” zegt John Verano, een antropoloog van Tulane University. Ze was duidelijk een belangrijk persoon. Met haar anderhalve meter groot was ze geen strijder, maar misschien was ze de vrouw van een belangrijk heerser – of was ze er zelf een.

Bekijk ook: ‘De kopermijnen van koning Salomon’.

Lees meer

bekijk videos

Geschiedenis en Cultuur0:52

3500 jaar oude Egyptische graftombe ontdekt

Geschiedenis en Cultuur1:30

De kopermijnen van koning Salomon

Geschiedenis en Cultuur4:12

Ontdek het Hunzadal van Pakistan

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
3500 jaar oude Egyptische graftombe ontdekt
Geschiedenis en Cultuur
Deze ontdekking werpt nieuw licht op ‘touwtjescode’ van Inca’s
Geschiedenis en Cultuur
Zoektocht naar verborgen kamers in graf Toetanchamon hervat
Geschiedenis en Cultuur
3500 jaar oude Egyptische graven ontdekt – één ervan met een mummie
Geschiedenis en Cultuur
Werkelijke ouderdom van het mogelijke graf van Jezus onthuld

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.