Hoe pak je je rolkoffer perfect in? | Het LAB 9

Tuesday, November 14, 2017,
Door Universiteit van Nederland
Hoe pak je je rolkoffer perfect in? | HET LAB
Hoe pak je je rolkoffer perfect in? | HET LAB

Dé plek waar mensen misschien wel het meeste haast hebben: het vliegveld. En juist daar heb je vaak flink wat bagage mee te zeulen. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je rolkoffer perfect is ingepakt, dit om te voorkomen dat deze niét als een ongeleid projectiel achter je aanslingert als je naar de gate rent. Maar hoe doe je dat?

Werktuigbouwkundige Jurnan Schilder (Universiteit Twente) herkent dit probleem en is er vanuit zijn expertise mee aan de slag gegaan. Het feit dat je koffer op sommige momenten niet met je meebeweegt naar de gate, maar juist van je af lijkt te rollen, wordt het zogeheten ‘stabiliteitsprobleem’ genoemd. En dit probleem ontstaat al bij het inpakken: dat is het moment dat je rekening moet houden met de plek in je koffer waar je je zware spullen inpakt. Die vormen namelijk het zwaartepunt.

Het stabiliteitsprobleem ontstaat wanneer dit zwaartepunt op de verkeerde plek ligt. Waar je zwaartepunt precies moet liggen? Eveline en Jurnan raken in de vakantiesfeer en pakken allebei een rolkoffer in en gaan de rolkofferrace aan om hier achter te komen.

In de linkerkoffer (Eveline) ligt het gewicht – en dus het zwaartepunt - vóór het handvat van de koffer.  Bij de rechterkoffer (Jurnan) ligt het zwaartepunt áchter het handvat. Tijdens de rolkofferrace blijkt: de koffer van Eveline zwengelt alle kanten op; die van Jurnan rijdt als een zonnetje. Het zwaartepunt vóór het handvat leidt dus tot een stabiliteitsprobleem. Wil je dus moeiteloos door de gate, zorg er dan voor dat het zware gewicht van je rolkoffer áchter je handvat ligt.

NB. Mocht dit nou toch mis zijn gegaan, neem de koffer dan even in je andere hand, om het gewicht alsnog naar achteren te verplaatsen.

Lees meer

bekijk videos

Het LAB4:27

Je lichaam in de ruimte | Het LAB 25