Hondenmoeder beschermt luipaardwelpje tegen kannibalisme

Tot de bonte familie van het welpje behoren ook een leeuw en een tijger.

Gepubliceerd 16 nov. 2017 16:32 CET
Hond verzorgt pantertje

Volgens een Afrikaans gezegde is er een heel dorp nodig om een kind groot te brengen, maar in dit geval nemen twee honden, twee katten en een dierentuin de zorg voor een bedreigd luipaardwelpje op zich.

Dierenverzorgers in de stad Vladivostok, in het Verre Oosten van Rusland, hebben het pasgeboren welpje van een Amoer-luipaard toevertrouwd aan de zorgen van een hondenmoeder. De golden retriever genaamd Tessa heeft haar klauwen al vol aan de opvoeding van haar eigen vier pups, maar zorgt desalniettemin met likjes en liefde voor de nieuwkomer. Dankzij het gezonde dieet van Tessa’s melk, aangevuld met babyvoeding en hapjes konijnenvlees van de dierentuin, groeit het welpje al sneller dan haar geadopteerde broertjes en zusjes.

Als katachtige-in-opleiding heeft het luipaardwelpje vriendjes van haar eigen leeftijd nodig. In 2015 werden er in Rusland 57 Amoer-luipaarden geteld, wat deze ondersoort extreem zeldzaam maakt. De dierentuin loste het probleem op door het welpje te koppelen aan een leeuwin en een tijgerin. De katachtige speelkameraden zijn beide tweeënhalve maand oud en ongeveer net zo groot als het ernstig bedreigde luipaardwelpje.

“Hoewel ze beide grote katachtigen zijn, gedragen ze zich totaal verschillend,” verklaarde dierenarts Viktor Agafonov tegenover CCTV+. “De tijgerin is rustiger terwijl de leeuwin (...)de meeste tijd rond holt en ravot.”

De verzorgers hebben het drietal welpen ook gepaard aan een jonge Centraal-Aziatische ovtsjarka. Sergej Asnovin, directeur van de dierentuin van Vladivostok, verklaarde eveneens tegenover CCTV+ dat het donzig witte hondje “van goede komaf is en uitstekende genen heeft” en dat zijn grootte en temperament goed bij de welpen passen.

Het schattige viertal zal op z’n minst de komende anderhalf jaar met elkaar optrekken. Daarna zou hun vriendschap kunnen voortbestaan, afhankelijk van de band die ze met elkaar hebben ontwikkeld.

‘Kruisopvoeding’, waarbij jonge dieren die kort na de geboorte hun eigen ouders hebben verloren, door surrogaatouders worden grootgebracht, komt vrij veel voor. In Californië werd Larry de schildpad beste maatjes met de retriever Cricket nadat een vrouw in Santa Barbara het in de steek gelaten reptiel had geadopteerd. In Liberia zorgt een hond genaamd Princess voor een chimpansee waarvan de ouders door stropers waren gedood. En in Vladivostok zelf hebben acht egeltjes de moederlijke nabijheid van Moesja de kat gezocht.

De dierentuin van Vladivostok besloot eerder om het luipaardwelpje te onttrekken aan de zorg van zijn eigen moeder Alaïn, omdat ze de welpjes van haar laatste drie worpen had opgegeten.

“We weten niet precies waarom dat is gebeurd. Maar we hebben besloten om niet nóg een welpje te riskeren,” zei Agafonov tegen CCTV+.

Moederdieren nemen soms hun toevlucht tot kindermoord als de omstandigheden dat vereisen. Als hun jongen ziek of mismaakt worden geboren, eet de moeder ze vaak op. Dat gebeurt ook wanneer er niet genoeg voedsel voorhanden is of als ze snel na de geboorte sterven.

“Er zijn allerlei redenen voor,” zei Tony Barthel van de National Zoo van het Smithsonian Institution in 2014 tegen National Geographic. “Het komt op ons harteloos over, maar het is heel simpel en heeft te maken met het beschikbare voedsel.”

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:59

Waarom hebben deze apen een groot kleurig achterste?

Dieren0:48

Vechtende hazen

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Mysterieuze walvisscholen verbijsteren wetenschappers
Dieren
Pandagekte: een korte geschiedenis
Dieren
Hello, Goodbye: dieren op Schiphol
Dieren
Waarom hebben deze apen een groot kleurig achterste?
Dieren
Nog nooit zagen we de kop van een tyrannosaurus zo goed

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.