Hondenvlees nog steeds te koop op Chinees festival

Dierenrechtenactivisten vierden een tijd geleden dat er plannen waren verkoop van hondenvlees te verbieden, maar deze video bewijst dat hondenvlees nog steeds verkocht wordt op de markten van Yulin.

Door Michael Greshko
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Toch weer hondenvlees te koop bij Chinees festival, ondanks verwacht verbod.

Dierenrechtenactivisten zijn woedend omdat op een bekend Chinees festival nog steeds honden geslacht worden, ondanks vage beloftes van algeheel verbod. “Het ziet ernaar uit dat er geen volledig verbod zal zijn op de verkoop van hondenvlees in Yulin tijdens de zonnewende,” zei Irene Feng van Animals Asia. “Maar we geloven dat de regering er genoeg van heeft dat Yulin overal ter wereld met dit gebruik wordt geassocieerd.”

In mei gaven de dierenrechtengroepen Human Society International en Duo Duo Animal Welfare Project voor het eerst aan dat de overheid in Yulin overwoog de verkoop van hondenvlees tijdens het controversiële Dog Meat Festival te verbieden (daarover publiceerde National Geographic dit artikel). Volgens de groepen zou de stad het verkopen van hondenvlees gaan verbieden vanaf 15 juni, een week voor het festival 21 juni begint. Aan de overtreding van die regel zou een boete van 100.000 yuan ($13.043) hangen.

Maar verschillende video’s en foto’s die sindsdien verspreid werden via Facebook en YouTube bewijzen dat dat allesbehalve het geval is. In deze video wandelt Marc Ching op 16 juni met zijn camera over een hondenvleesmarkt in Yulin. Enorme aantallen hondenlijken liggen open en bloot te koop, terwijl borden adverteren met teksten als ‘vers gedoodde zwarte honden’ en ‘lokaal gekweekte puppies’. “Wat het alleen maar erger maakt is dan niemand dit jaar actie onderneemt, mensen denken dat het voorbij is,” zegt Ching in de video.

Volgens Peter Li, beleidsspecialist bij Humane Society International, waren er duidelijke plannen van de overheid om het verbod door te voeren, maar vielen die plannen twee dagen voor het festival begon in duigen – toen enkele verkopers van hondenvlees vergaderden met afgevaardigden van regering van Yulin. “De verkopers protesteerden tegen het verbod met het argument dat ze hun gezinnen niet meer zouden kunnen voeden zonder de verkoop van hondenvlees, en eisten een vergoeding van de overheid.”

De reactie van de regering hierop was de verkoop van hondenvlees niet volledig aan banden te leggen, maar de verkopers te vragen het vlees niet openlijk te presenteren op hun kraampjes. De regel is nu dat hondenvlees wel verkocht mag worden, maar verkopers mogen niet meer dan twee dode honden openlijk presenteren.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:08

Honden kijken vaker als een ‘zielige puppy’ als er naar ze wordt gekeken

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Wordt verkoop hondenvlees eindelijk verboden op berucht Chinees festival?
Dieren
Zo vinden reddingshonden overlevenden
Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Van hondenleven naar gouden mandje: dit is de eerste asielhond van het Witte Huis
Dieren
Doc Antle uit ‘Tiger King’ aangeklaagd voor handel in wilde dieren

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.