Jongen struikelt tijdens wandeling en ontdekt miljoen jaar oud fossiel

De destijds 9-jarige Jude Sparks liep door de woestijn bij Las Cruces toen hij struikelde over een van de zeldzaamste ontdekkingen die in de staat New Mexico is gedaan.

donderdag, 9 november 2017,
Door Sarah Gibbens

“In New Mexico liggen méér fossielen dan ik ooit zou kunnen tellen,” zei Spencer Lucas, curator paleontologie van het New Mexico Museum of Natural History and Science.

Lucas had het over de opgraving van een fossiel, afgelopen november in de woestijn bij Las Cruces in New Mexico.

Terwijl hij met zijn ouders en twee broers de plaatselijke Organ Mountains verkende, struikelde de nu 10-jarige Jude Sparks over iets dat uit de grond stak.

In een interview met het tv-station KVIA van El Paso ABC vertelde Sparks aan verslaggevers dat hij de vondst meteen aan zijn broer Hunter had gemeld.

“Hunter zei dat het gewoon een dikke wegrottende koe was. Ik wist niet wat het was, maar wél dat het iets raars was.”

De vondst bleek niet een ‘dikke, wegrottende koe’ te zijn, maar een oeroud zoogdier dat naar schatting 1,2 miljoen jaar geleden op aarde rondliep. Het was een stegomastodon, een vroeg slagtanddragend slurfdier uit de familie van de Gomphotheriidae, verre voorlopers van mammoeten en moderne olifanten.

Later die avond namen de ouders van Jude contact op met professor Peter Houde van de New Mexico State University, die ze kenden van een interview dat hij over soortgelijke onderwerpen had gegeven. Houde en het gezin-Sparks keerden terug naar de vindplaats, waar ze een volledige schedel aantroffen.

Nadat de schedel was veiliggesteld, vrijwilligers waren aangetrokken en de opgravingen waren gepland, keerde het team van de universiteit en het gezin-Sparks opnieuw naar de vindplaats terug om de resten op te graven. Na een week van nauwkeurige opgravingen konden de kwetsbare stukken versteend bot – die Houde tegenover National Geographic omschreef als “zo dun als eierschalen” – worden geborgen.

Houde hoopt dat het fossiel uiteindelijk tentoongesteld kan worden.

“In New Mexico liggen méér fossielen dan ik ooit zou kunnen tellen”

door Spencer Lucas