Dieren

Kijk hoe een uil ‘zwemt’ in zeldzame video

Hikers die door een canyon waadden legden het uitzonderlijke gedrag van deze uil vast op video.donderdag 9 november 2017

Door Sarah Gibbens

Hikend door een Canyon in Lake Powell tussen Utah en en Arizona, waren Derrick Zuk en zijn vrienden getuige van een uitzonderlijk tafereel – een zwemmende uil.

Zuk waadde door het water terwijl hij de uil met zijn camera volgde – die lijkt te zwemmen alsof hij op de lagere school de schoolslag heeft geleerd. Wanneer de uil eindelijk uit het water komt, lijken zijn vleugels doorweekt en zwaar.

In een mail aan National Geographic merkte Geoff LeBaron, directeur van de Christmas Bird Count van de National Audubon Society, op dat de uil waarschijnlijk een jonge Amerikaanse oehoe is die nog maar net het nest verlaten heeft om de wereld te gaan verkennen.

“Ik denk dat hij gewoon uit het nest viel,” zegt LeBaron. In het westen leggen Amerikaanse oehoe's hun eieren op kliffen, of in nesten van andere vogels. Hij verwacht dat de jonge uil uit zijn nest viel tijdens een testvlucht.

“Deze vogel is jong genoeg om te verwachten dat de ouders nog in de buurt zijn, dus hopelijk vinden de ouders hun jong terug wanneer hij weer opgedroogd is,” zegt Lebaron.

In een interview met de Audubon Society laat ornitholoog Matthew Zwiernik weten dat uilen wel kunnen zwemmen, maar het zelden vrijwillig doen.

“Het komt niet vaak voor omdat ze zich in het water niet kunnen verdedigen,” zegt Zwiernik. “Uilen kunnen niet uit het water tot er land in zicht is, en hun grote klauwen kunnen hen niet snel vooruit stuwen.”

Amerikaanse oehoe's worden vaak gespot in het zuidwesten van Amerika, waar deze video is opgenomen. Maar ze passen zich gemakkelijk aan en kunnen gevonden worden op plekken die variëren van Antarctica tot Zuid-Amerika.

Lees meer