Kijk hoe twee van de dodelijkste slangen ter wereld elkaar in de knoop leggen

Een zeldzaam zicht: twee zwarte mamba’s zijn verstrengeld in een gevlochten gevecht – waarschijnlijk om het hart van een vrouwtje te winnen.

Door Brian Clark Howard
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:09 CET
Bekijk een gevecht op een golfbaan tussen twee van de dodelijkste slangen ter wereld 

Een golfer in Zuid-Afrika stopte in het midden van zijn spel om twee zwarte mamba’s te filmen die in een elegant gevecht verwikkeld waren, om een vrouwtje verderop te impressioneren.

De twee rivalen wikkelen zich om elkaar heen met ongelofelijke snelheid, waarmee ze de ander aan de grond willen krijgen in een proces dat ‘vlechtend vechten’ genoemd wordt. De filmer blijft wijselijk op een geruime afstand, waardoor de beelden niet al te scherp zijn.

De zwarte mamba staat bekend als ’s werelds dodelijkste slang.

Ze wonen in de savanne in het zuiden en oosten van Afrika, en ze zijn een van de snelste slangen ter wereld – ze kunnen snelheden van twintig kilometer per uur halen. Die snelheid gebruiken ze om te ontsnappen aan mogelijke gevaren, niet voor de jacht. Ze kunnen 4,3 meter lang worden. Dit vechtende paar werd gefilmd bij de Leopard Creek Golf Course in Malelane, Zuid-Afrika.

Ondanks hun naam, zijn zwarte mamba’s eigenlijk olijfkleurig tot grijs. Hun monden, die ze wijd opendoen als ze zich bedreigd voelen, zijn blauw-zwart binnenin. Dat heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de naamgeving.

De slangen zijn de oorzaak geweest van veel mensenmoorden in de Afrikaanse mythologie, wat bijdraagt aan hun vervaarlijke reputatie. Een beet van een zwarte mamba is meestal dodelijk, tenzij het slachtoffer snel wordt behandeld met tegengif. Een persoon die door een mamba is gebeten, zal gewoonlijk binnen drie kwartier in shock raken.

Zwarte mamba's zijn verlegen en zullen proberen te ontsnappen aan confrontaties. Maar wanneer ze zich in het nauw gedrongen voelen worden ze agressief. Ze heffen hun hoofden, flapperen met hun nek als een cobra en laten een angstaanjagend gesis horen.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:19

Waarom paren deze luipaardenzusjes met hetzelfde mannetje?

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
‘Uitgestorven’ gifslang teruggevonden
Dieren
Waarom paren deze luipaardenzusjes met hetzelfde mannetje?
Dieren
Giftige zeeslang spoelt aan op kust Californië
Dieren
Een kijkje in het bizarre leven van de stermol, de snelste eter op aarde
Dieren
Hoe apen aan poep snuffelen om gezond te blijven

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.