Les van de kerstman op deze Santa-school

Hoe word je kerstman? Op een Santa-school, natuurlijk.

Door Becky Little
Gepubliceerd 21 dec. 2017 15:13 CET
Hoe word je Santa Claus? Op een Santa-school, natuurlijk!

De Charles W. Howard Santa Claus School leidt al sinds 1937 studenten op tot gezellige gulle gevers. Dit jaar gaven zich zo'n tweehonderd studenten op voor de school in de plaats Midland in Michigan, om te leren hoe ze een goede kerstman of kerstvrouw kunnen worden, aldus Tom Valent. Hij runt de school samen met zijn vrouw Holly.

Toen Charles Howard de school oprichtte, “was er een behoefte aan betere kerstmannen,” vertelt Valent. “Sommige kerstmannen waren nogal onbehouwen, ze rookten en dronken... Dat was toen een groter probleem dan nu, volgens mij.”

Dat kan ook verklaren waarom in de openingsscène van de klassieke kerstfilm Miracle on 34th Street uit 1947 een kerstman voorkomt die te dronken is om mee te rijden in de Macy’s Thanksgiving Day Parade, en die moet worden vervangen door een geschikter exemplaar. Volgens Valent was Howard adviseur bij die film.

Tegenwoordig komen ‘bad Santas’ niet echt meer voor, behalve in films of in videoclips van The Killers. De meeste mensen die naar de school van Valent komen, willen gewoon graag goed werk leveren. Ieder jaar krijgen de leerlingen les in het omgaan met rendieren, in simpele gebarentaal en in het verzorgen van hun baard, of die nou nep is of echt.

Voordat hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw de leiding over de school kreeg, was hij zelf student. En hij vindt het nog steeds heerlijk om voor kerstman te spelen.

“Ik doe niks liever dan in die stoel zitten en kerstman zijn,” zegt hij. Dat hij toch besloot om de school over te nemen, was omdat hij het ziet als een manier om kinderen te helpen. Hij wil er zo voor zorgen dat iedere ontmoeting met de kerstman goed verloopt.

“Zo'n ontmoeting is zo belangrijk. De meeste mensen herinneren zich dat ze als kind op schoot hebben gezeten bij de kerstman,” legt hij uit. “Ze weten vaak niet meer welke cadeaus ze wilden hebben, maar de kerstman herinneren ze zich wel.”

Lees meer

bekijk videos

Geschiedenis en Cultuur0:52

3500 jaar oude Egyptische graftombe ontdekt

Geschiedenis en Cultuur4:12

Ontdek het Hunzadal van Pakistan

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Het raadsel van Sint-Valentijn-beenderen
Geschiedenis en Cultuur
5x Pasen: zo kan het ook
Geschiedenis en Cultuur
De verrassende oorsprong van de Kerstman
Geschiedenis en Cultuur
Zeven dingen die je niet wist over de donkere geschiedenis van Moederdag
Geschiedenis en Cultuur
Exclusief: Geheime kamer met ‘verloren’ kunst van Michelangelo

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.