Levens Everestbeklimmers door toeval gered

Een heldhaftige gids en een groep Sherpa’s gebruikten hun expertise om twee in gevaar geraakte klimmers veilig van de berg te halen.

Door Lindsay N. Smith
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:12 CET
Riskante redding op Everest

Het beklimmen van de Mount Everest is altijd gevaarlijk. Verwoestende lawines kostten in 2014 en 2015 het leven aan veertig bergbeklimmers en Sherpa’s, en ieder jaar overlijden er mensen aan kou, hoogteziekte, uitputting of bevriezing.

Op 21 mei 2017 hielpen een aantal Sherpa’s en Ang Tshering Lama, de oprichter van Angs Himalayan Adventures, voorkomen dat het dodental met nog twee opliep. De ervaren klimmer en gids was op dat moment bezig met een beklimming met Sherpa Khangri Outdoors, niet als gids, maar voor medische en technische ondersteuning. Ze volgden een route naar de zuidtop, de op een na hoogste bergtop ter wereld.

Op de avond van de laatste beklimming werd het team in twee groepen verdeeld bij het verlaten van het kamp. De eerste klimgroep, waarin Ang Jangbu Sherpa, Pemba Ongchu Sherpa en de mede-eigenaar van Khangri, Nima Gyalzen Sherpa zaten, ontdekte dat de Pakistaanse klimmer Abdul Jabbar Bhatti en zijn gids Sange Sherpa in problemen verkeerden. Ze zaten vast op de berg, nadat ze de dag ervoor waren begonnen aan een beklimming van de top, en leken problemen te hebben met afdalen.

Omdat Bhatti en Sange reageerden op het eerste team, gaven de teamleden ze zuurstofflessen. Ze spoorden het duo aan om op weg te gaan naar het lagergelegen kamp. De tweede groep, met daarin Lama, kwam later op dezelfde locatie aan, en constateerde dat de twee nog steeds in een gevaarlijke situatie verkeerden, maar wel reageerden. Ook deze groep gaf het stel extra zuurstof, bedekte hun handen en namen contact op met nabijgelegen kampen. Nadat ze hadden gehoord dat er Sherpa’s richting het in problemen verkerende tweetal zouden worden gestuurd, ging de Khangri Outdoors-groep door met hun beklimming.

Maar op de terugweg troffen ze Sange en Bhatti nog steeds op dezelfde plek aan. Ditmaal was hun situatie ernstig verslechterd. Er was geen hulp gekomen. De twee verwarde klimmers hadden de zuurstofflessen die ze al hadden gekregen, weggegooid zonder ze te gebruiken. Daarop bood Nima Gyalzen hen zijn flessen aan. Lama, Ang Jangbu en Nima Gyalzen besloten dat ze de veiligheid van het duo alleen konden garanderen door ze zelf van de berg af te halen. Terwijl zij zich voorbereidden om de twee langs de verraderlijke helling naar beneden te slepen, gidste Pemba de oorspronkelijke groep in zijn eentje de berg af.

De situatie was verslechterd, maar Lama was goed voorbereid op noodgevallen op de berg. Hij is een gecertificeerde reddingswerker (Wilderness First Responder) en werkte vrijwillig als Search and Rescue Climbing Ranger in de Amerikaanse nationale parken bij Mount Rainier en Denali. Zijn deskundigheid, de ervaring van de Sherpa’s in het team en de besluitvaardigheid en moed van de groep betekenden de redding voor het tweetal. Ze zijn nu veilig thuis aan het herstellen, Bhatti in Pakistan en Sange in Kathmandu. Ze raken mogelijk een aantal vingers kwijt, maar hebben het er wel levend van afgebracht.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:27

Deze geredde hond is een fanatieke bergbeklimster

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Twee klimmers gaan terug naar de Everest om de top te snapchatten
Reizen
Nepalese bergbeklimmers bereiken voor het eerst ’s winters de top van K2
Reizen
Nepalese bergbeklimmer bedwingt hoogste bergen ter wereld in recordtempo
Reizen
Alpinisten trotseerden ‘zone des doods’ op achtduizender
Reizen
Wat doet de COVID-19-uitbraak met het Everest-basiskamp?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.