Mysterieuze, wormachtige pootloze hagedis te zien op zeldzame video

Dit vreemde reptiel leeft het grootste deel van de tijd onder de grond, maar onderzoekers hadden geluk en konden opnamen maken.

Door Shaena Montanari
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:11 CET
Bipes, de (bijna) pootloze hagedis

Het is geen slang. Het is geen worm. En voor een pootloze hagedis is de Mexicaanse wormhagedis nogal apart.

Enkele uren nadat ze een val opzette om dieren te vangen die eroverheen liepen, was herpetologe Sara Ruane van de Amerikaanse Rutgers University - Newark verrast door wat ze aantrof: “Het was een schok dat dit dier in de val zat, ik kon het eerst gewoon niet geloven.”

Tot haar grote verrassing vond ze een Mexicaanse wormhagedis, ook wel bekend als Bipes biporus. Doordat de dieren onder de grond leven, komen ze nauwelijks aan de oppervlakte voor.

Afgelopen maand was Ruane op pad met studente Kaitlyn Kraybill-Voth, die de video-opname maakte, om vallen uit te zetten voor een onderzoek naar biodiversiteit. De studie maakte deel uit van een cursus van Islands and Seas in San Juanico in de Mexicaanse staat Baja California Sur.

Bipes biporus is een zogenaamde wormhagedis, een groep pootloze hagedissen die verrassend genoeg geen slangen zijn, hoewel ze daar op het eerste gezicht wel veel op lijken. Ze zijn meer verwant aan hagedissen met poten dan aan slangen.

Ondergronds leven

De circa tweehonderd soorten wormhagedissen hebben allemaal geen poten, op drie na, die behoren tot de soort Bipes. Die hebben platte pootjes om mee te graven, waardoor ze zich onder de grond door losse aarde kunnen voortbewegen. Ze gebruiken zowel hun voorpoten als kronkelende bewegingen om zich te verplaatsen.

Ze zijn slechts zo’n twintig centimeter lang en zijn, dankzij hun ondergrondse verblijf, heel lichtroze van kleur. Ze leven vlak onder de grond tussen de wortels en eten insecten.

In het oorspronkelijke veldonderzoek dat in 1980 werd gedaan naar Bipes biporus staat dat van de meer dan tweeduizend verzamelde exemplaren er slechts drie bovengronds werden gevonden. Daarom was Ruana blij verrast om er tijdens haar veldonderzoek twee aan te treffen.

Ze zijn niet echt zeldzaam, maar omdat ze het daglicht mijden is het bijzonder dat ze kunnen worden waargenomen door kenners. Toch is de pootloze hagedis niet echt geliefd in Baja, waar hij bij de lokale bevolking bekend staat als ajolote.

Het verhaal dat over deze dieren de ronde doet, is op zijn zachtst gezegd nogal link. Om het netjes te zeggen denken sommige mensen dat het dier met zijn twee voorpootjes een bepaalde opening in zal kruipen als ze hurken op het toilet.

Hoewel dit verhaal niet op feiten is gebaseerd, vertelt Ruane dat sommige plaatselijke bewoners erover begonnen toen ze hen de twee Bipes biporus liet zien. "Dat is wel het verhaal dat de ronde doet,” lacht ze.

Volg Shaena Montanari op Twitter.

Bekijk ook: ‘Deze vogel gebruikt instrumenten om muziek te maken’.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:22

Waarom 'danst' deze poolvos met een sneeuwuil?

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Hoe apen aan poep snuffelen om gezond te blijven
Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Invasieve slangen bewegen zich op unieke wijze voort – als lasso’s
Dieren
Vliegen Canadese ganzen in de winter nog naar het zuiden?
Dieren
Waarom deze garnalen in een grote optocht over land kruipen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.