Olietanker in brand na botsing in Oost-Chinese Zee

Het schip vervoerde aardgascondensaat, een vloeistof die in het milieu grote schade kan aanrichten.

Door Sarah Gibbens
Gepubliceerd 11 jan. 2018 18:11 CET
Olietanker in brand na botsing in Oost-Chinese Zee

Voor de kust van Zuidoost-China proberen brandweerlieden uit alle macht om een enorme milieuramp te voorkomen.

Afgelopen zaterdag brak brand uit op een olietanker met aan boord bijna één miljoen vaten van het licht ontvlambare aardgascondensaat. Volgens de website Maritime Traffic vaart de tanker, met de naam SANCHI, onder Panamese vlag en heeft een bruto-tonnage van ruim 85.000. In een verklaring van de Chinese regering staat dat het schip voor de firma Bright Shipping Limited – een dochter van de National Iranian Oil Company (NIOC) – met een lading aardgascondensaat op weg was naar Zuid-Korea.

Het vuur ontstond nadat de SANCHI in botsing was gekomen met een vrachtschip.

Afgelopen maandag berichtte Reuters dat de stoffelijke resten van één bemanningslid waren gevonden, maar dat de overige 31 mensen aan boord worden vermist. Het is nog onduidelijk welke gevolgen het ongeluk en de brand voor het milieu zullen hebben.

Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration ontstaat het vloeibare aardgascondensaat na condensatie van gas dat als bijproduct vrijkomt bij de winning van aardolie en aardgas. In dit geval is het condensaat afkomstig uit de winning van aardolie.

Ter vergelijking: in 1989 lekten bij de ramp met de olietanker Exxon Valdez 260.000 vaten zware olie weg. Het olietapijt dat uit de SANCHI dreigt weg te lekken zal naar verwachting kleiner zijn dan dat van de Exxon Valdez, omdat condensaat veel lichter is en goed op water brandt.

Hoeveel condensaat uit de SANCHI zal vrijkomen, is afhankelijk van de vraag of de tanker zinkt of niet, legde Babatunde Anifowose, docent aan de University of Coventry tegenover CNN uit.

Als het schip zinkt, zal meer van de inhoud onder water vrijkomen, waardoor het moeilijker wordt om het op te ruimen. Als het schip niet explodeert, zal veel van het uitgelekte condensaat waarschijnlijk verdampen, zei hij. Bij een explosie kunnen ook veel giftige gassen vrijkomen en kan de stookolie van het schip zelf in zee terechtkomen.

In een veiligheidsbrochure van de oliemaatschappij Conoco Phillips is te lezen dat menselijk contact met condensaat tot ademhalingsproblemen kan leiden en waarschijnlijk directe medische behandeling vereist.

De giftige dampen kunnen gevaarlijk zijn voor de teams die de lekkage proberen te beperken en de gelekte vloeistof proberen op te ruimen. Het is nog onduidelijk hoeveel condensaat al in zee terecht is gekomen.

Afgelopen maandagochtend waren brandbestrijders nog altijd bezig met het indammen van het vuur, waarbij ze werden gehinderd door het slechte weer in het gebied.

Lees meer

bekijk videos

Milieu1:21

Waarom dit meer steeds in brand vliegt

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
De Ganges is vanaf nu een persoon
Milieu
De strijd tegen rietjes in oceanen
Milieu
Zeeverontreiniging uitgelegd
Milieu
Dit populaire plantje evolueert om zich te kunnen verstoppen voor zijn vijand - de mens
Milieu
Filipijns reservaat laat zien wat we verliezen als wetlands verdwijnen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.