Milieu

Onder de ijskappen van Groenland floreert een heel ecosysteem

In het ijskoude water op Groenland voelen allerlei bijzondere wezens zich helemaal op hun gemak. donderdag, 9 november 2017

Door Hannah Lang

Alles is rustig en stil aan de oppervlakte van de ijskappen die het Groenlandse plaatsje Tasiilaq omringen. Er is geen zichtbaar teken van leven, wat misschien ook wel te verwachten is in een omgeving waar het -2 °C is.

Maar de Oostenrijkse onderwaterfilmer Alexander Benedik wist een opname te maken van een verborgen, bruisend ecosysteem dat zich bevindt in het koude water onder de ijskappen.

Op de video die hij maakte tijdens een duik op 17 april zijn levendige zeewezens te zien, die van het koude noordelijke water hun thuis hebben gemaakt. Zo zijn onder meer een doorzichtige kwal uit het Noordpoolgebied te zien, een glinsterend spookkreeftje en witte nudibranchia ofwel zeenaaktslakken.

Nudibranchia hebben een snelle levenscyclus, vaak slechts enkele weken lang, waardoor het niet makkelijk is om het gedrag van het dier te bestuderen.

Biologisch gezien zijn koude wateren na koraalriffen de vruchtbaarste gebieden op aarde. Maar het is niet voor iedereen weggelegd om te duiken en het mariene leven met eigen ogen te aanschouwen. Groenland stelt de eis dat duikers gecertificeerd zijn en het afgelopen jaar gedoken hebben in een drysuit.

De 42-jarige Benedik duikt al sinds 1998 en maakt onderwatervideo's vanaf 2008 Hij beheert Global Dive Media waarop video's staan van meer dan vijftig diepzeeduiken die hij maakte.

Lees meer