Poema’s zijn doodsbang voor menselijke stemmen – en dat is een groot probleem

Deze video toont dat zelfs het geluid van een menselijke stem genoeg is om poema’s weg te jagen van een verse prooi.

Door Sarah Gibbens
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Poema's doodsbang voor pratende mensen

Als Californische poema’s een politiek gesprek op de radio horen, vluchten ze, dat zegt nieuw onderzoek van de Proceedings of the Royal Society B.

Terwijl veel mensen bang zijn poema’s tegen het lijf te lopen, blijken zij nog veel banger van ons te zijn. Zo bang dat ze hun verse prooi achterlaten, waar ze dagenlang van zouden kunnen eten.

De poema’s die onderzocht werden wonen in de bergen van Santa Cruz, een regio die in het westen grenst aan de Stille Oceaan, en in het oosten aan de California’s grootste snelweg (Highway 101). Voor deze poema’s is interactie met mensen en infrastructuur onvermijdelijk.

Aan de hand van gps-signalen werden de poema’s gevolgd, waardoor de onderzoekers erachter kwamen waar ze hun prooi achterlieten. Daar werden boxjes geïnstalleerd die een politieke praatshow lieten horen wanneer de bewegingssensor getriggerd werd. Bij 29 experimenten met 17 poema’s, vluchtten de dieren in 83 procent van de gevallen.

“We waren verbaasd over deze respons,” zegt Justine Smith, een van de medeauteurs van de studie. Hoe vaker ze aan menselijke stemmen werden blootgesteld, hoe groter de kans was dat ze hun prooi achterlieten, waardoor ze meer moesten jagen. Dit kan belangrijke energie wegnemen die de dieren hard nodig hebben om hun jongen groot te brengen.”

Chris Wilmers, ook een medeauteur van de studie, stelt vast dat poema’s meestal heel flexibel zijn en zich goed aanpassen aan een nieuwe omgeving. Maar hun vermogen om zich aan te passen kan verminderd zijn door verlies aan habitat.

Wilmers en Smith zijn bang dat poema’s die aan de Californische kust wonen niet meer succesvol kunnen jagen door hun angst voor de mens. “Als hun habitat ingesloten wordt door ontwikkeling,” zegt Wilmers, “kunnen ze zich niet meer van het ene naar het andere gebied verplaatsen, waardoor ze zich niet kunnen voortplanten met poema's die verderop jagen en geïsoleerd worden, met uitsterving tot gevolg.”

“Het is moeilijker om een parking in een habitat te veranderen dan te voorkomen dat de habitat überhaupt een parking wordt,” zegt Wilmers. Maar we moeten deze uitdaging nu onder ogen zien, want als we langer wachten is het te laat.”

Bekijk ook deze zeldzame video waarin een poema een hert aanvalt.

Lees meer

bekijk videos

Dieren0:35

Habitat voor ernstig bedreigde tijger verdwijnt snel

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Deze bekende tonijnsoorten worden niet langer met uitsterving bedreigd
Dieren
De grootste uil ter wereld wordt bedreigd - maar het is niet te laat om de soort te redden
Dieren
Zebra’s met rare vlekken en strepen wijzen op bedreiging van soort
Dieren
Zeer zeldzame witte poema benadrukt eigenaardigheid van de soort
Dieren
Zeldzame Floridapanters voor het eerst tijdens gevecht gefilmd

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.