Reddingswerkers halen zwarte kat van rotswand

De gewaagde actie werd uitgevoerd door SMART, een opsporings- en reddingsteam dat speciaal voor dieren in het leven is geroepen.

Door Michael Greshko
Gepubliceerd 21 nov. 2017 15:35 CET
Reddingswerkers halen zwarte kat van rotswand

Onlangs voerden reddingswerkers van de stad Los Angeles een hoogstandje uit: ze redden een zwarte kat die op een steile rotswand geen kant meer op kon.

De huiskat Zion was de deur uit gegaan toen zijn baasjes thuis een feest gaven, waarna de kat op een hoogte van ruim dertig meter boven de grond vast was komen te zitten. Op 29 oktober kreeg de dierenpolitie van Los Angeles een telefoontje met het verzoek Zion te komen redden, waarna het gespecialiseerde mobiele reddingsteam van de stad – SMART (‘Specialized Mobile Animal Rescue Team’) – snel ter plekke was.

De SMART-leden Gaby Lera en Annette Ramirez lieten zich in de afgrond abseilen en filmden de operatie met hun helmcamera’s. De gewaagde redding had een goede afloop: Zion werd in veiligheid gebracht en aan zijn baasjes teruggegeven.

De actie was voor SMART niets bijzonders, want het team kan zich beroepen op een reddingspercentage van honderd procent. De laatste tijd heeft de elf leden tellende groep zich laten abseilen van een gebouw van vijf verdiepingen om een weggelopen kameleon te redden, heeft een wilde Nijlgans gered die in een vislijn verstrikt was geraakt en haalde een jong katje uit een ondergrondse ventilatieschacht.

“Wij zijn het laatste redmiddel – als wij het niet kunnen, kan niemand het,” zei Ramirez in een documentaire die in 2016 over het team is gemaakt. “Tot nu toe is nog geen enkele reddingsactie te moeilijk voor ons geweest.”

Het opsporings- en reddingsteam voor dieren werd in 2004 opgericht door agent Armando Navarrete van de dierenpolitie van Los Angeles en is het enige dat geheel en al gericht is op dieren. Het kostte jaren om het team op te zetten. SMART begon met een eenmalig budget van duizend dollar en de leden moesten hun eerste abseillessen bij een plaatselijke sportwinkel volgen.

In 2009 werd de groep officieel erkend door de stad Los Angeles en in 2012 kreeg het team zijn huidige vorm. Sindsdien heeft SMART in de hele VS lof geoogst, waaronder een speciale vermelding in 2012 van de Higgins and Langley Awards, die worden uitgereikt wegens getoonde vaardigheden bij reddingswerk in snel stromend water en bij overstromingen. SMART was het eerste dierenteam dat met deze vermelding werd onderscheiden.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:30

Gedurfde redding van een katje uit de diepte

Dieren0:48

Vechtende hazen

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Gedurfde redding van een katje uit de diepte
Dieren
We weten nu hoe cyperse katten hun strepen krijgen
Dieren
Zo vinden reddingshonden overlevenden
Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
De impact van het coronavirus op het dierenrijk - tot nu toe

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.