Ruïnes van ‘verdronken’ Spaans dorp duiken na halve eeuw op

Door de ernstige droogte in Noord-Spanje is het stuwmeer dat het dorp ooit opslokte bijna leeg en worden de resten van het spookdorp onthuld.

Door Sarah Gibbens
Gepubliceerd 10 nov. 2017 17:36 CET
Overspoelde stad herrijst uit de dood

Na enkele uitzonderlijk droge zomers duikt het Spaanse dorp Mansilla de la Sierra weer op uit de diepte.

Het stuwmeer dat het dorp lang geleden onder water zette, is nog maar voor vijftien procent van zijn capaciteit gevuld met water. De droogte in deze regio heeft nu bouwsels blootgelegd die de afgelopen halve eeuw zelden zichtbaar zijn geweest.

In de eerste helft van de vorige eeuw telde het dorp in de Noord-Spaanse autonome regio La Rioja zo’n zeshonderd inwoners.

Met de bouw van de stuwdam zou de plattelandsregio de beschikking krijgen over waterkracht. Op de plek van Mansilla de la Sierra ontstond een stuwmeer om het water ten behoeve van de irrigatie van akkers en de winning van waterkrachtenergie te controleren.

De verdronken bouwwerken zijn soms nog te zien wanneer de waterstand in het stuwmeer laag is. De ruïnes vormen tezamen een griezelig spookstadje met vervallen bouwsels van baksteen: huizen, speeltuinen, kerken en bruggen.

In interviews met de online-editie van de Spaanse krant El Periódico halen voormalige inwoners dierbare herinneringen op aan het slaperige maar aangename dorpje dat ze bijna zestig jaar geleden moesten verlaten. Terwijl ze door het spookdorp lopen, praten ze over het leven van toen en wijzen hun kleinkinderen de huizen aan waar ze ooit hebben gewoond. Maar hun toenmalige leven in Mansilla de la Sierra is ook een pijnlijke herinnering.

 

Hoewel de regio heeft geprofiteerd van de elektriciteit die de stuwdam produceert, denken de ouderen terug aan de tijd dat ze gedwongen waren te verhuizen naar een dorp in de buurt, waar gezinnen een nieuw huis moesten kopen.

Het opgegeven dorp kwam in de laatste weken van de afgelopen zomer weer te voorschijn maar zal na het einde van de droogteperiode weer onder water komen te staan, hoewel niemand weet wanneer dat zal gebeuren. Als het stuwmeer volledig is gevuld, is het een kalm blauw meer dat absoluut niet doet vermoeden dat er onder het wateroppervlak een heel dorp ligt verscholen.

Mansilla de la Sierra was niet het enige dorp dat halverwege de vorige eeuw plotseling onderwater kwam te staan. Na het einde van de Spaanse Burgeroorlog in 1939 moedigde de Spaanse dictator Francisco Franco de aanleg van stuwdammen en -meren aan om de economie van het land aan te zwengelen. Tientallen stadjes, dorpen en zelfs Romeinse ruïnes vielen ten prooi aan het water en duiken nu alleen nog op als rivieren af en toe droogvallen.

Eerder dit jaar kwamen door de droogte in Spanje Romeinse ruïnes te voorschijn die gewoonlijk onder het water van een stuwmeer liggen.

Lees meer

bekijk videos

Geschiedenis en Cultuur1:10

Duizenden jaren oude ruïnes onder het water van meer in Turkije ontdekt

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Exclusief: Geheime kamer met ‘verloren’ kunst van Michelangelo
Geschiedenis en Cultuur
Hoe gezonken vliegdekschip de USS Lexington werd gevonden in de Koraalzee
Geschiedenis en Cultuur
Verken een onderzees slagveld uit de zestiende eeuw
Geschiedenis en Cultuur
Een herdenking van 9/11 in foto’s
Geschiedenis en Cultuur
Waar ontstond het voetbal? Archeologen aan het woord

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.