Verlaten 'Slagschipeiland' staat op instorten. Is het nog te redden?

Het Japanse eiland Hashima was ooit een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Wetenschappers proberen het nu te redden.

Gepubliceerd 7 mei 2018 11:47 CEST
Neem een kijkje op 'Slagschipeiland', een spookeiland in verval

Toen de mensen vertrokken, nam de natuur het over. Op het eiland Hashima, een stuk grond van 6,4 hectare voor de zuidkust van Japan, tieren grassen, klimplanten en bloemen welig, terwijl het beton en staal wegkwijnen. Het eiland was ooit een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld, maar het is sinds het midden van de jaren zeventig verlaten. Het is nu een bestemming voor avonturiers, het diende als schurkenverblijf in de James Bondfilm Skyfall, en werd gefilmd voor One Strange Rock van National Geographic.

Vanaf 2011 reist Takafumi Noguchi samen met een team van onderzoekers regelmatig heen en weer naar het vervallen eiland, dat ook wel bekendstaat als Gunkanjima (Slagschipeiland) omdat de vorm enigszins aan een schip doet denken. Ze onderzoeken de mate van aftakeling van de uit gewapend beton opgetrokken gebouwen, met het doel die van de ondergang te redden.

De dicht opeengepakte appartementencomplexen op Hashima rijzen hoog op uit het water en zijn blootgesteld aan bijtend zeewater en tyfoons. Door de locatie en dichte bebouwing vormen ze een unieke casestudy.

“Het ziet ernaar uit dat er, behalve op Hashima, nergens anders ruïnes zijn van gebouwenblokken van gewapend beton,” vertelt Noguchi. “Het enige wat erop lijkt, zijn betonnen gebouwen in het oude Rome, maar daarin zit geen stalen wapening.”

Industriële wortels

Het eiland speelde een belangrijke rol bij de snelle industrialisatie van Japan in het begin van de twintigste eeuw. De Mitsubishi Corporation ontwikkelde het eiland dat bovenop een onderzeese steenkolenmijn staat. De mijn leverde de brandstof voor de snelle ontwikkeling van het land.

In de gloriedagen woonden en werkten er meer dan vijfduizend mensen binnen de dijken die het kleine eiland omringen. In 1974 werden de mijnen gesloten en raakte het eiland verlaten. Het belandde in 2015 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het verleden behouden

De leden van Noguchi’s team lopen voorzichtig tussen de vervallen hoge gebouwen om met behulp van scanners en infraroodlasers de corrosie en de scheuren in het beton te onderzoeken. Daarnaast bekijken ze de staat van het betonijzer dat het breekbare geraamte vormt van de gebouwen. Een deel van het staal is zo verroest dat de gebouwen op instorten staan. Maar met het nodige onderhoud zijn ze misschien nog te redden.

“Uit ons onderzoek blijkt dat de vervallen gebouwen van gewapend beton nog kunnen worden gerestaureerd en versterkt, waardoor ze behouden kunnen blijven,” stelt Noguchi. “Naar verwachting blijven er enkele gebouwen ter wereld bewaard.”

Uit het onderzoek bleek ook dat nieuwe bouwmaterialen niet altijd beter zijn dan oude: keramiek is een van de meest duurzame materialen, terwijl staal een van de materialen is die het minst lang meegaat. Noguchi hoopt dat er door de restauratie van de gebouwen meer mensen kennis kunnen maken met het eiland waarop de tijd stil heeft gestaan.

Lees meer

bekijk videos

Reizen3:00

De ziel van Skåne

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.