Ruimte

In vogelvlucht over het bizarre oppervlak van Pluto

Aan de hand van beelden en gegevens die door middel van een luchtfoto zijn gemaakt, hebben wetenschappers een vlucht over de planeet kunnen visualiseren. donderdag, 9 november 2017

Door Sarah Gibbens

Veel mensen hopen ooit een bezoek te brengen aan Mars. Een plek die we waarschijnlijk nooit zullen aandoen is de ex-planeet, Pluto die nu officieel de classificatie dwergplaneet heeft.

Een nieuwe video met beelden van de NASA-ruimtesonde New Horizons geeft de kijker een impressie van hoe een vlucht over het rotsachtige terrein eruit zou zien. In zes weken tijd maakte de ruimtesonde ruim honderd foto's, ook toen de sonde in de zomer van 2015 dicht langs de dwergplaneet vloog.

Met behulp van gegevens- en hoogtemodellen creëerden de wetenschappers extra frames, zodat er een vloeiend beeld ontstond. De kleuren van het oppervlak zijn versterkt om details duidelijker naar voren te brenbgen. Naast de bergen en ravijnen van de dwergplaneet is ook de nabijgelegen maan Charon te zien.

Volgens een persbericht geven de data die voor de visualisatie zijn verzameld het meest gedetailleerde beeld van Pluto en Charon tot op heden.

Na de vlucht langs Pluto vloog de ruimtesonde New Horizons dieper de Kuipergordel in naar object 2014 MU69. Dit object wordt gezien als een van de bouwstenen van het zonnestelsel. De sonde bereikt de regio naar verwachting in januari 2019.

Lees meer over de vijf fantastische ontdekkingen van de New Horizons tijdens de vlucht langs Pluto.

Lees meer