Waarom een luipaard vier mensen aanviel

De leefgebieden van wilde dieren en mensen zijn steeds minder gescheiden nu dieren als luipaarden de steden in moeten trekken op zoek naar voedsel.

Door Austa Somvichian-Clausen
Gepubliceerd 21 nov. 2017 16:51 CET
Luipaard takelt vier mensen toe in een schoolgebouw

Afgelopen zaterdag liep een luipaard een schoolgebouw binnen in Dhirenpara, een gebied in de Indiase staat Assam. Het dier takelde vier mensen toe. Bosbeheerders vermoeden dat de luipaard een schuilplaats voor de nacht zocht tijdens zijn strooptocht naar voedsel.

Bouwvakkers liepen de luipaard zondagochtend vroeg tegen het lijf toen ze het gebouw ingingen voor werkzaamheden. De vier die gewond raakten, werden opgenomen in het Gauhati Medical College Hospital. Alle slachtoffers overleefden de aanval.

Het incident vestigt de aandacht op het probleem van ontbossing in India en roept de vraag op wat dit zal betekenen voor de relatie tussen luipaarden, die op het moment als ‘kwetsbaar’ op de Rode lijst van de IUCN staan, en mensen die in de buurt van hun natuurlijke leefgebied wonen.

“Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, en het zal zeker niet de laatste keer zijn,” aldus bioloog Alexander Braczkowski, die is gespecialiseerd in grote katachtigen. “Doordat bossen steeds verder worden aangetast door menselijke activiteiten en bebouwing, wordt het alleen maar erger.”

Rond Guwahati, de grootste stad van de deelstaat Assam in Noordoost-India, liggen achttien bergen. De uitlopers daarvan waren ooit bedekt met oerbos. Maar nu staan er vooral niet-inheemse naaldbomen die in de achttiende eeuw door de Britten werden aangeplant voor bosbouw. Het is voor luipaarden lastig om op prooien te jagen als er geen lagere begroeiing is om zich achter of onder te verschuilen.

“Er is geen voedsel voor deze dieren,” zegt National Geographic fotograaf Steve Winter. Hij woonde zes maanden in Assam om luipaarden te fotograferen en bestuderen. “Eens in de zoveel tijd gaat er een ‘s nachts een dorp in, vooral op zoek naar straathonden of vee. Als de zon opkomt, weten ze niet meer hoe ze weg kunnen komen en zitten ze dus in de val.

Een ander probleem voor luipaarden die in de stad worden betrapt, aldus Winter, is het aantal mensen daar en de menigte die op de been komt bij zo'n gebeurtenis. Toen het nieuws over het incident bekend werd, brak in het gebied Dhirenpara paniek uit. Daardoor werd het aanzienlijk moeilijker voor het veterinaire team van Assam State Zoo om de luipaard te verdoven. Het dier was door de steeds groter wordende menigte zeer onrustig geworden.

Het duurde alles bij elkaar zo'n anderhalf uur, vertelde een medewerker van de Assam State Zoo, Tejas Mariswamy, aan de Times of India. “Grote drommen toeschouwers vormen echt een probleem bij dit soort operaties. Het dier raakte gestrest en opgewonden, wat het voor ons lastiger maakte,” aldus Mariswamy.

De luipaard, volgens de staf van de dierentuin een volwassen en gezond dier, werd met pijltjes verdoofd en naar de dierentuin gebracht. Daarvoor had het dier echter wel enkele kleinere verwondingen opgelopen toen het probeerde te vluchten voor de menigte van toeschouwers.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:19

Waarom paren deze luipaardenzusjes met hetzelfde mannetje?

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Aanval van panter in Florida bracht mensen – en grote katachtigen – in penibele situatie
Dieren
Heeft het voordelen om een zwarte panter te zijn? Dat hangt ervan af.
Dieren
Zwart luipaard in Afrika gespot - voor het eerst in een eeuw
Dieren
Acht dieren-emoji’s gecheckt op de correctheid van hun weergave
Dieren
Waarom paren deze luipaardenzusjes met hetzelfde mannetje?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.