Vier verrassende wandelroutes in het Zwitserse Wallis

Witte bergtoppen, weelderige dalen en helderblauwe meren. In Wallis vind je het allemaal. De Matterhorn en de Aletschgletsjer zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar er zijn minstens zo mooie verborgen parels.

Panoramisch uitzicht over het Rhônedal en de Berner Alpen vanaf de top van de Dent de Nendaz.

Foto door Florian Bouvet
Door Zwitserland Toerisme
Gepubliceerd 16 sep. 2021 11:23 CEST

Wij tippen vier minder bekende, fotogenieke locaties in de regio Wallis.

In het zuidwesten van Zwitserland, grenzend aan Italië en Frankrijk, ligt de regio Wallis. Je vindt hier schilderachtige dalen, ruige bergtoppen en schitterende meren. Iconische plekken zoals de Matterhorn en de Aletschgletsjer behoren tot de meest bezochte en gefotografeerde landschappen van Wallis. Voel je je liever wat meer alleen op de wereld en wil je met je camera op zoek naar verborgen parels in Wallis? Bezoek dan de Mattmarkdam, het Laggintal, de Vallon de They en de berg Dent de Nendaz.

De Mattmarkdam

Een azuurblauw meer met honderd biljoen liter water wordt tegengehouden door de langste aarden dam in Europa: de Mattmark. Het water wordt gebruikt om jaarlijks 649 miljoen kilowattuur energie op te wekken in twee energiecentrales. Het stuwmeer, de Stausee Mattmark, ligt centraal in het Saastal op 2200 meter boven zeeniveau. Hoewel zijn functie anders doet vermoeden, is de Mattmarksee een schilderachtige plek. Aan de oevers van het azuurblauwe waterbekken liggen groene heuvels met witte toppen. Vanaf de wandelroute rondom het meer geniet je in alle rust van de prachtige vergezichten.

Mattmark, een stuwmeer in Saas-Almagell.

Foto door Saastal Tourismus AG, levin.studio

De Vallon de They

Aan de voet van de zeven pieken hoger dan drieduizend meter die de bergketen Dents du Midi vormen, kabbelt een riviertje door een groen dal. Het sprookjesachtige dal, genaamd de Vallon de They, ligt in de Dents du Midi regio tegen de Franse grens in het noordwesten van Wallis. De Vièze-rivier ontspringt boven het dorpje Morgins en mondt verderop bij de plaats Monthey uit in de Rhône. Volg de wandelroute over 32 houten (hang)bruggen over de rivier, die elk zijn vernoemd naar een lokale bloem. Vergeet niet een statief mee te nemen voor sprookjesachtige langesluitertijdfoto’s van de fotogenieke rivier.

Vallon de They, een idyllisch en ongerept bergdal. Foto: litescapemedia

Foto door Litescapemedia

Het Laggintal-dal

Een vallei vol bloemen, gescheiden van de moderne wereld door ruige bergen. De besneeuwde pieken van de Lagginhorn (4010m) en de Weissmies (4017m) torenen hoog boven kletterende watervallen. Het Laggintal is niet alleen geliefd bij zeldzame vlindersoorten en botanisten, maar ook bij wandelaars en fotografen. Een wandelroute leidt je over oude muilezelpaden en bergpaden door de ongerepte wildernis in het Simplon gebied op de grens tussen Wallis en Italië. Fotografeer perfecte reflecties in een bergmeer en de indrukwekkende witte toppen aan het eind van het dal.

Onder de besneeuwde toppen in het Laggintal stroomt het water in watervallen het dal in.

Foto door Brig Simplon Tourismus

De Dent de Nendaz

Vanaf de 2463 meter hoge top van de Dent de Nendaz heb je panoramisch uitzicht op de Rhônevallei en de Berner Alpen. Vanuit het dorp Nendaz, dat nabij de Franse grens in het westen van Wallis ligt, stap je in een gondel naar het bergstation Tracouet. Loop over de frisgroene bergweide langs het donkerblauwe water van het Lac Noir en wandel over een bergpad helemaal naar de top van de berg. Een wandelroute leidt je vervolgens over een bergrug met magnifieke uitzichten op groene dalen, waarna je afdaalt door een eeuwenoud lariksbos. Een afwisselende wandeling door een relatief onbekend stukje Zwitserland.

Wil je ook eens wandelen in Wallis? Bezoek de website van Wallis en plan je reis in de webshop >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.