Overal ter wereld laten vrouwen hun stem horen

Overal ter wereld laten vrouwen hun stem horen

Overal ter wereld laten vrouwen hun stem horen en wordt het debat over seksisme en machtsongelijkheid gevoerd.

Jaar van de vrouw

Vrouwen in het oude Egypte

In de loop van de geschiedenis van het oude Egypte heeft de status van de vrouw aanzienlijke veranderingen doorgemaakt, maar bijna altijd had ze vrijheden en rechten waarvan Griekse en Romeinse vrouwen alleen maar konden dromen. 

Zij ontdekte decennia geleden al coronavirussen – maar kreeg nauwelijks erkenning

De wetenschappelijke pionier June Almeida wordt nu eindelijk gewaardeerd om de doorbraken op het gebied van de virologie die zij een halve eeuw geleden ontketende.
3:22

Powervrouwen door de jaren heen

Historicus Bart Gielen neemt je mee in de geschiedenis en bespreekt powervrouwen door de jaren heen. Zelfs bij de vikingen was de rol van de vrouw een verrassende.

Jane Goodall – hoe een vrouw ons mensbeeld veranderde

Op haar 26ste was Jane al een legendarisch veldwerker en daarna zou ze haar onderzoeksresultaten altijd blijven verdedigen – ondanks twijfels van collega-onderzoekers.

jaar van de vrouw

Gelijke strijd: hoe vrouwen een steeds grotere rol krijgen in het leger

Overal ter wereld groeit het aantal vrouwen in de frontlinie, of het nu is als vredessoldaat of guerrillastrijder.

8x inspirerende foto’s van vrouwen

National Geographic duikt in 130 jaar fotografie om te laten zien wat het betekent om vrouw te zijn.

Hoe vrouwen het voortouw nemen in een nieuw Rwanda

Na een tragische volkenmoord volgde een indrukwekkende wederopbouw. Vrouwen hebben het voortouw genomen.

JAAR VAN DE VROUW

9x vrouwen in de wetenschap

Vrouwen lopen nog altijd tegen barrières aan in de wetenschap. Maar deze vrouwen – en hun werk – dwingen respect af en vormen een inspiratiebron voor velen.

Vrouwen in de wetenschap: het verhaal van een professor

In haar oratie (april 2019) sprak prof. dr. Nicole de Voogd over het verschil in benadering van vrouwen in de wetenschap. ‘Ik hield zelf ook jarenlang vast aan het beeld dat professoren grote grijze, bebaarde mannen zijn. Het wordt echt tijd dat dat beeld verandert.’

Een halve eeuw emancipatie met Hedy d'Ancona

Hedy d'Ancona (82), boegbeeld van het feminisme, blikt terug op een halve eeuw emancipatie in Nederland.

powervrouwen

Wie was de machtigste vrouw in de Oudheid?

Nu de #MeToo-beweging volop in de belangstelling staat, vroegen wij aan historici welke lessen er zijn te leren van machtige vrouwen uit het verleden.

Deze tempel eert een uitzonderlijke Egyptische koningin

De Dodentempel van Hatsjepsoet is een van de meest bijzondere architectonische meesterwerken ter wereld. Maar de vrouw die hier werd geëerd, was misschien nog wel veel opmerkelijker.

9x vrouwelijke krijgers uit de geschiedenis

Met behulp van nieuwe technieken en door heronderzoek van grafgiften en oude geschriften krijgen historici nieuw inzicht in de levens van vrouwen die met of zonder mannen aan hun zijde ten strijde trokken.

vrouwen

Suffragettes: de strijd voor het vrouwenkiesrecht

Tegen het einde van de 19de eeuw voerden vrouwen in Groot-Brittannië een hevige strijd voor de erkenning van hun recht om te stemmen. Soms namen ze zelfs hun toevlucht tot geweld en belandden ze in de gevangenis. Pas in 1918 boekten ze resultaat. 

Hoe de Franse koningin Marie Antoinette haar hoofd verloor

De echtgenote van Lodewijk XVI werd voor een revolutionair tribunaal geleid op last van samenzwering met de vijanden van de Franse Revolutie. Na een proces van amper twee dagen werd de ‘weduwe Capet’ veroordeeld tot de guillotine.

Deze vrouw beklimt bergen om jonge meisjes een toekomst te geven

Sara Safari vertelt wat haar drijft bij het klimmen, wat ze leerde van mislukkingen en hoe ze omgaat met seksisme op de berg.

eerste VROUWEN

Zij is een van de eerste inheems-Amerikaanse vrouwen in het Amerikaanse Congres

National Geographic volgde Deb Haaland, die tijdens de Amerikaanse mid-term elections werd gekozen als een van de eerste twee inheems-Amerikaanse vrouwen. “Waarom níet ik? Waarom níet nu?”

Ontmoet de eerste vrouwelijke dragers op de Inca Trail

Deze Peruaanse pioniers breken door het glazen plafond als de eerste en enige vrouwen die officieel als drager werkzaam zijn op de Inca Trail.

Ontmoet de eerste vrouw die alle 196 landen op aarde bezoekt

Cassandra De Pecol is de eerste vrouw ter wereld die alle 196 landen op aarde bezoekt. En dat niet alleen. Met haar 27 jaar is ze de jongste Amerikaan ooit die deze tocht voltooit, en bovendien de snelste.

KUNSTENARESSEN

Fotoserie: 12x een nieuwe kijk op verhalen vertellen

Deze vrouwelijke National Geographic-fotografen laten hun licht schijnen over het belang van diversiteit in de verhalen die worden verteld.

Vrouwen streden voor Drooglegging - en kwamen daar later op terug

Trots dat ze het stemrecht hadden afgedwongen, gebruikten sommige vrouwen hun pas verworven politieke invloed om het grondwettelijk verbod op alcohol weer terug te draaien.

Het verhaal van Nieuw-Frankrijk, de bakermat van Canada

In de zestiende eeuw begonnen Franse pelsjagers en aanstaande bruiden hun geluk in de Amerikaanse koloniën te zoeken, wat tot voortdurende conflicten met de inheemse stammen leidde.

30x Archieffoto’s van werkende vrouwen over de hele wereld

We maakten deze selectie uit het National Geographic archief om te reflecteren op het belang van vrouwen in het werkveld overal ter wereld – en de strijd die zij leverden tegen discriminatie en ongelijkheid.

Waarom reizen speciaal voor vrouwen de toekomst hebben

Tours die zich richten op vrouwen veranderen de wereld, stelt Katie Knorovsky.

Achter deze geprezen foto schuilt een verhaal van leven of dood

Journalisten krijgen tijdens hun opleiding te horen dat ze zich niet mogen laten meeslepen door een verhaal, maar sommige reporters vinden toch manieren om te helpen.

De reistrends voor 2020: van ‘microvakanties’ tot CO2-compensatie

Een verantwoorde manier van reizen is tegenwoordig voor veel mensen belangrijker dan de bestemming zelf.

Mooi is anders: onze veranderende kijk op schoonheid

Onder invloed van sociale media en marketingkeuzes in de modewereld bestaat de ‘ideale vrouw’ niet meer. Schoonheid ligt binnen het bereik van iedereen.

In haar eentje: alleenreizende vrouwen delen hun beste tips

Onze lezers delen met strategieën om vrienden te maken, veilig te blijven en de lokale cultuur te ontdekken voor als je alleen reist.

Deze prehistorische vrouw behoorde tot de laatste jager-verzamelaars

Begraven op een bed van geweien en versierd met ornamenten, moet deze 7.000 jaar oude vrouw een geëerd lid van haar Zweedse gemeenschap zijn geweest – maar wie was zij?

Idealistisch en stoer: Catharina de Grote wilde Rusland moderniseren

De in Duitsland geboren keizerin was een idealistische maar gewiekste politica, die de grenzen van het Russische Rijk uitbreidde terwijl ze het bestuur van haar land probeerde te hervormen.

8x inspirerende foto’s van vrouwen

National Geographic duikt in 130 jaar fotografie om te laten zien wat het betekent om vrouw te zijn. Kijk verder op natgeo.nl/vrouwen.

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.