Een van 's werelds gevaarlijkste vulkanen rommelt

Wetenschappers vermoeden dat de gigantische supervulkaan Campi Flegrei in Italië geleidelijk ontwaakt uit zijn vijfhonderd jaar lange slaap.

Door Brian Clark Howard
Foto's Van Frank Krahmer / Getty Images

Dit artikel werd gepubliceerd op 1 januari 2017.

De Italiaanse regering heeft het dreigingsniveau van de Campi Flegrei gewijzigd van groen in geel. Oftewel: van ‘stil’ naar ‘moet wetenschappelijk worden geobserveerd’. De supervulkaan bestrijkt het grootstedelijk gebied van Napels, waar zo’n vijfhonderdduizend mensen wonen. Het gaat om een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld.

Op grond van natuurkundige metingen en computersimulaties denken de onderzoekers dat het magma in de vulkaan kolkt en een kritische staat kan bereiken, schrijven ze in het tijdschrift Nature Communications. Ze waarschuwen dat er kans is op een plotselinge uitstoot van hete magmatische gassen, wat een grote uitbarsting zou kunnen veroorzaken. Wanneer het zover is, durven de wetenschappers nu niet te voorspellen, maar ze het is goed mogelijk wij het zelf niet zullen meemaken.

Campi Flegrei is Italiaans voor ‘brandende velden’. Het gaat niet om één vulkaan, maar om 24 afzonderlijke kraters en geisers die zich voornamelijk onder de Middellandse Zee bevinden en heet gas kunnen uitstoten. Supervulkanen worden vaak gekenmerkt door een caldeira: een soort krater die zich vormt door het instorten van een vulkaan na een grote uitbarsting. Die van Campi Flegrei strekt zich uit over maar liefst elf kilometer. 

Campi Flegrei ontstond waarschijnlijk zo’n tweehonderdduizend jaar geleden, toen een gigantische explosie zorgde voor zo veel as dat de lucht over de hele aarde zwart werd. Men vermoedt dat het gaat om de grootste vulkaanuitbarsting die Europa ooit heeft gekend. De vulkaan barstte 35.000 en 12.000 jaar geleden opnieuw uit. Een onderzoek uit 2010 wees uit dat een eruptie van zo’n 40.000 jaar geleden mogelijk voor een deel verantwoordelijk was voor het uitsterven van de Neanderthalers.

Een kleinere uitbarsting werd waargenomen in 1538. Bij de acht dagen durende eruptie ontstond een andere vulkaan, Monte Nuovo. Sindsdien heeft Campi Flegrei zich koest gehouden.

Lees meer