Ook vrouwen kunnen niet multitasken

Het argument waarop vrouwen zich altijd konden beroepen in een discussie met een man, wordt door onderzoekers nu onder hun voeten weg geveegd: vrouwen kunnen niet beter multitasken dan mannen.

Door Antje Veld
Foto's Van Sean Justice

Dit artikel werd gepubliceerd op 23 maart 2013.

Gedragswetenschappers van de Warwick Business School hebben onderzocht wat er precies in het brein gebeurt wanneer we verschillende taken tegelijk proberen uit te voeren. Terwijl we al kokend en bellend tegelijk misschien denken dat we zo lekker aan het multitasken zijn, springt de hersenactiviteit in feite steeds heen en weer van het ene naar het andere gebied. In werkelijkheid bestaat multitasken dus helemaal niet, maar bij activiteiten waarin we goed zijn getraind (zoals autorijden en radio luisteren) gaat het wisselen tussen hersengebieden zo snel dat we het niet door hebben.

Dit verandert wanneer we twee taken proberen uit te voeren waarin we minder goed geoefend zijn. Het wisselen tussen hersengebieden gaat dan langzamer en verstoort daardoor de uitvoering van de activiteit. De onderzoekers deden bijvoorbeeld een experiment waarbij ze mensen tijdens een wandeling lastige vragen stelden. Zoals: wat is de hoofdstad van Tanzania? Op het moment dat de hersenen op zoek gaan naar het antwoord, wordt wandelen moeilijker. Sommige mensen stoppen dan zelfs met bewegen.

Die afhakers zijn niet alleen mannen. Ook vrouwen blijken te haperen wanneer twee minder vaak beoefende taken met elkaar moeten worden gecombineerd. We zijn dus allemaal waardeloze multitaskers. Het enige verschil tussen mannen en vrouwen is dat de combinaties van taken waarbij het multitasken eenvoudiger wordt, verschillen. Wie de proef op de som wil nemen, kan zelf deelnemen aan een multitaskexperiment.

Lees meer