De zin en onzin van wintertijd

Het is weer zover. De klok gaat een uur achteruit... Of was het toch vooruit? Twee keer per jaar verzetten veel landen hun klok. Waarom doen ze dat eigenlijk en wat is het nut? Is het niet veel makkelijker om winter- en zomertijd gewoon af te schaffen?

Thursday, August 23, 2018,
Door Susan Poeder
Foto van Getty Images

Dit artikel werd gepubliceerd op 24 oktober 2015.

De Engelsen noemen de zomertijd daylight saving time (DST), en dat legt meteen uit waarom de klok ’s zomers vooruitgaat. De wintertijd is de ‘originele’ tijd, en in het voorjaar passen we die originele tijd aan. Deze video legt haarfijn uit hoe dit werkt.

De entomologist George Hudson kwam met het idee om mensen in de zomer meer zonlicht te geven. Door de klok een uur vooruit te zetten, blijft er aan het einde van de werkdag een uur langer zonlicht over; vandaar ook ‘daylight saving time’. Ook de Britse uitvinder William Willet was een groot voorstander van de zomertijd.

Pluspunten

Het grootste voordeel van de zomertijd is dat men dus een uur langer van het zonlicht kan genieten. Ook kan deze zorgen voor een energiebesparing. Het industriële Duitsland was het eerste land dat de zomertijd invoerde. Hun idee was dat die mensen aanspoort om langer buiten te blijven, en dus minder energie in huis verbruiken. Iets wat honderd jaar geleden een vrij logische redenering was, maar nu waarschijnlijk niet meer opgaat.

Nadelen

Het verzetten van de klok brengt ook een hoop gedoe met zich mee. Een van de best merkbare gevolgen is slaaptekort. Tijdmetingen laten zien dat mensen minder productief zijn wanneer de klok een uur vooruitgaat: ze komen een uur slaap te kort.

Vooral voor mensen die vergaderen tussen tijdzones is het enorm puzzelen. In de lente loopt Sydney elf uur voor op Londen, en New York loopt vijf uur achter. New York gaat als eerste over naar de zomertijd, en Londen zet twee weken later de klok een uur vooruit. Weer een week later is Sydney aan de beurt, maar omdat die stad op het zuidelijk halfrond ligt, gaat de klok een uur achteruit. Een halfjaar later gebeurt hetzelfde, maar dan omgekeerd.

Het vonnis

De zomertijd geeft je meer zonlicht en kan ook mogelijk wat energie besparen. Maar weegt dit voordeel op tegen het nadeel? De Vlaamse weerman Frank Deboosere pleit voor de afschaffing van de zomertijd. De discussie rondom de zomer- en wintertijd woedt al lang. Moeten we de zomertijd houden? En zo ja, moet die dan niet gewoon overal dezelfde zijn? Het blijkt vaak ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hoe dan ook, dit weekend kunnen we in elk geval profiteren, want de klok gaat een uur achteruit. Kun je lekker een uurtje langer slapen, of heb je een uur extra om die mooie dame aan de bar te versieren.

Lees meer