In kaart: wereldwijde vluchtelingenroutes

De vrouwen, kinderen en mannen die Europa binnenstromen zijn niet de enige die hun leven wagen over levensgevaarlijke migratieroutes. Vorig jaar verlieten wereldwijd 59,5 miljoen mensen huis en haard als gevolg van geweld, vervolging en conflicten.

Thursday, August 23, 2018,
Door Eve Conant

Dit artikel werd gepubliceerd op 22 september 2015.

Volgens de Verenigde Naties is dat een recordaantal. In 2013 waren er nog 51,2 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Er is dus een stijging van 8,3 miljoen. Europa worstelt met de opvang van honderdduizenden vluchtelingen, meestal afkomstig uit het door oorlog geteisterde Syrië. Over gevaarlijke wateren en vervoerd door gewetenloze smokkelaars zoeken vluchtelingen een veiliger leven in het noorden. “We zijn getuige van een politieke aardverschuiving”, zegt Antonio Guterres, hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN. “De omvang van de wereldwijde migratie is ongekend evenals de manier hoe er op wordt gereageerd”, verklaarde hij al eerder in juni.

De effecten worden op verschillende manieren gevoeld: crisislanden hebben te maken met een enorme exodus, andere landen worden doorgangspunt van smokkelroutes of zijn de gewenste eindbestemming voor de migranten. De volgende vier kaarten laten een aantal van de actuele massamigraties zien:

Oostelijke Mediterrane route

NG Staff. Bronnen: Missing Migrants Project, International Organization for Migration, UNHCR, I-Map.
Foto van Matthew Chwastyk en Ryan Williams, National Geographic

Tot het begin van deze week hebben 4,1 miljoen Syriërs hun land verlaten. Ze zoeken onderdak in vluchtelingenkampen of verblijven tijdelijk in Turkije en andere buurlanden. De omstandigheden in die opvangkampen worden met het moment slechter.

De Oostelijke Mediterrane route – de route richting door Turkije naar Europa – is overladen met vluchtelingen sinds het begin van de oorlog in Syrië in 2011. Ook de migratieroutes die voorheen veel werden gebruikt door vluchtelingen uit Somalië, Congo en Zuid-Sudan, worden steeds meer gebruikt door Syrische vluchtelingen.

De Middellandse Zee route

NG Staff. Bronnen: Missing Migrants Project, International Organization for Migration, UNHCR, I-Map.
Foto van Matthew Chwastyk en Ryan Williams, National Geographic

Van de 442.000 vluchtelingen en migranten die de levensgevaarlijke overtocht overleefden en Europa bereikten, komt 51% uit Syrië, zo meldt de VN. Het dodental en aantal vermissingen is inmiddels de drieduizend gepasseerd. Bijna negentig procent van de vluchtelingen op deze route, is afkomstig uit slechts tien landen. Van hoog naar laag in percentage gaat het om Syrië, Afghanistan, Eritrea, Nigeria, Pakistan, Irak, Somalië, Sudan, Gambia en Bangladesh.

Centraal Amerikaanse route

NG Staff. Bronnen: Missing Migrants Project, International Organization for Migration, UNHCR, I-Map.
Foto van Matthew Chwastyk en Ryan Williams, National Geographic

Armoede en geweld vormen een groot probleem in Mexico en Centraal Amerika. Velen vluchten naar de Verenigde Staten via verraderlijke routes langs smokkelwegen die ook steeds meer worden gecontroleerd door drugskartels. De U.S. Customs and Border Protection trof in 2013 en 2014 zo’n 68.000 minderjarigen aan die zonder hun ouders de grens probeerden over te steken. Colombia heeft al een langere tijd te kampen met smeulende conflicten en als gevolg daarvan zijn er meer dan zes miljoen intern ontheemden. Ook de toename van gewelddadige drugshandel in Honduras en El Salvador zorgt ervoor dat dit gebied erg onstabiel is.

NG Staff. Bronnen: Missing Migrants Project, International Organization for Migration, UNHCR, I-Map.
Foto van Matthew Chwastyk en Ryan Williams, National Geographic

Politieke onrust, vluchtende Rohingya moslims uit Myanmar, onderdrukking, een beperkt migratiebeleid en gebrekkige wettelijke kaders om binnen te werken, zorgen er allemaal voor dat Zuidoost-Azië steeds gevaarlijker wordt voor vluchtelingen om te reizen. Mensen krijgen hier te maken met mensensmokkel, dwangarbeid en andere vormen van misbruik, zegt de VN. Eerder dit jaar meldde de International Organization for Migration dat er zesduizend vluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh waren gestrand op zee.

Vluchtelingen proberen met hulp van smokkelaars op volgepakte vissersboten te varen naar een beter leven, maar stranden ergens in de Straat van Malakka, Indonesië, Thailand of Maleisië. De IOM schat dat er in 2014 zo’n 94.000 migranten over zee komen, inclusief de 31.000 van dit jaar.

Lees meer