Wat betekent de kleur van snot?

Je zou wensen dat je lichaam het niet produceerde: snot. Maar wie ernaar kijkt, komt veel te weten over zijn eigen gezondheid.

Thursday, August 23, 2018,
Door Paul van Beem
Foto van GettyImages

Dit artikel werd gepubliceerd op 4 december 2015.

Onderzoekers van de Cleveland Clinic hebben een overzicht gemaakt van de verschillende tinten snot en wat die zeggen over wat er op dat moment gebeurt in je neusholte. Het is vrij simpel: hoe lichter je snot, hoe beter je gezondheid. Onder normale omstandigheden produceert iedereen dagelijks tot anderhalve liter doorzichtig slijm, dat bestaat uit eiwitten en opgeloste zouten. Last heb je daarvan meestal niet, want het meeste lost via je keel op in je maag.

Verkoudheid

De kleur van het snot verandert gedurende een verkoudheid naar wit, geel of groen. Dit komt doordat het slijmvlies ontstoken raakt. De snotproductie en ook de dikte ervan neemt toe. Is de kleur wit, dan bevat het goedje al wat minder vocht, maar is de situatie vaak nog te overzien. Wordt je snot geel of zelfs groen, dan is een ziekteverwekker actief. Je hebt een flinke verkoudheid of zelfs een bacteriële infectie te pakken. Tijd om de huisarts te bezoeken, aldus de onderzoekers.

Een verkoudheid kan ook de oorzaak zijn van een bloedneus. Die ontstaat wanneer weefselbekleding in de neus breekt, een gevolg van droogte of irritatie. Droge buitenlucht verhoogt het risico op een bloedneus aanzienlijk.

Bruin en zwart

Zeldzame vormen van snot zijn bruin en zwart van kleur. Volgens de snotmeter van Cleveland is bruin snot over het algemeen het gevolg van het inademen van een bepaalde stof, zoals oud vuil of paprika. Zwart snot duidt op een serieuze schimmelinfectie, waarbij het bezoek van de huisarts dringend wordt aangeraden.

Wist je trouwens dat het gezonder is om snot op te snuiven dan je neus te snuiten? Als je het ophaalt, zuig je de slijm weg uit de bijholten van je neus. Onsmakelijk, maar goed voor je gezondheid!

Lees meer