In een reeks opnamen die op een afstand van ruim tweehonderd miljoen kilometer van de aarde door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter zijn gemaakt, zijn onze blauwe planeet en zijn maan samen in één foto te zien. De camera die deze beelden heeft vastgelegd, het High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), maakte een reeks opnamen voor deze compositiefoto; daarbij werd de helderheid aangepast, zodat de aarde en de maan samen zijn te zien. De roodachtige vlek in het midden van de aarde is Australië, de vlek erboven is Azië. Het kleurprofiel van de HiRISE zorgt ervoor dat het foto’s in infrarood, rood en blauwgroen maakt.
In de loop der jaren hebben veel andere ruimtevaartuigen buitenaardse opnamen gemaakt van de aarde en de maan samen. De astronauten die de maan bezochten en degenen in het International Space Station hebben ons een unieke kijk op beide hemellichamen gegeven, en waren onder meer getuige van aard- en maanopkomsten.
Andere ruimtevaartuigen die op de aarde werden gericht, legden ongelooflijke beelden vast: van de aarde achter de ringen van Saturnus en van onze planeet vanuit talloze perspectieven, met de maan aan zijn zijde.
Het nemen van foto’s die de aarde en de maan vanuit verschillende gezichtspunten laat zien, kan details onthullen die zelden zichtbaar zijn, zoals het aanzien van de achterkant van de maan, die pas sinds het begin van het ruimtevaarttijdperk bekend is.
In de komende maanden zal ruimtesonde Cassini in een omloopbaan rond de ringen van Saturnus blijven en zal de HiRISE rond Mars blijven draaien, waarbij zij en ook andere ruimtevaartuigen onze planeet op nieuwe manier zullen bekijken en vastleggen.