In de sporen van smokkelaars: avondskitour door de Gargellen

Het skigebied helemaal voor jezelf, een adembenemend uitzicht in de schemering en een prof die je eerste pogingen op toerski's begeleidt: ook dat is wat Montafon in de regio Vorarlberg in West-Oostenrijk te bieden heeft.

Door Redactie
foto's van Christoph Schöch
Gepubliceerd 30 nov. 2018 11:41 CET
Ski-excursie bij zonsondergang
Ski-excursie bij zonsondergang
Foto door

De Gargellen hebben een rijke geschiedenis, die gekenmerkt wordt door de smokkelroutes die door het gebied lopen. Voor de Eerste Wereldoorlog waren veel bewoners uit armoede gedwongen om producten als koffie (ongebrand, want dat gaf geen geur af), meel, zout en tabak naar de Montafon gesmokkeld, terwijl vlees, boter, bont en huiden het dal uit werden gebracht naar Zwitserland. Het was geen veilige business: als ze werden betrapt, werd de waar die de smokkelaars droegen verbeurd verklaard en vaak volgden geld- of gevangenisstraffen. Om douaniers en achtervolgers op het verkeerde been te zetten gebruikten de smokkelaars een slimme truc: ze spijkerden hun zolen achterstevoren op hun schoenen om hun belagers van zich af te schudden in het besneeuwde landschap.

De paden die vroeger door de smokkelaars bewandeld werden, bieden nu de mogelijkheid om een ski-excursie te ondernemen. Het belooft een bijzondere avond te worden. Als het langzaam rustig wordt in skigebied Gargellen, neemt de gids de gasten mee in de gondel richting het bergstation. Eenmaal boven heerst een overweldigende rust en maken de gasten zich klaar voor hun eerste skitocht. Sneeuw is er genoeg, hier boven de tweeduizend meter. Rond 16.30 uur verdwijnt de zon achter de bergen en de indrukwekkende Madrisa troont machtig boven de pistes uit. Bij het dalstation worden de deelnemers voorzien van de juiste uitrusting en de beste tips. Maar eenmaal boven, waar met de verse sneeuw onder je voeten de belangrijke vragen pas opkomen, legt de gids alles nog eens goed uit en biedt waar nodig een helpende hand. Bij een skitocht moet altijd aandacht worden besteed aan de veiligheidsuitrusting, waar een lawinepieper (LVS-apparaat), een sonde en een schep bij horen. Wanneer iedereen is, kan de tocht van start gaan.

Foto door

Om het materiaal te leren kennen, gaat de groep eerst omlaag naar het dalstation van stoeltjeslift Gargellner Köpfe. Aangezien er verder niemand in het skigebied is, kan de gids de deelnemers er een kijkje achter de schermen geven. Tijdens een bezoek aan het pomphuis wordt verteld wat er allemaal nodig is voor het beheren van een skigebied. Hoeveel sneeuw ligt er op een piste? Wat voor werk doet het personeel van de liften in de zomer? Waar komt het water voor de besneeuwingsinstallaties vandaan? Deze en andere vragen worden uitgebreid besproken. Na het horen van veel interessante en soms verrassende details over het skigebied, gaat de skitocht nu pas echt van start.

De stijgvellen worden aangebracht, de bindingen en de schoenen aangepast, en daar ga je, stap voor stap de piste op, naar het bergstation van de 4-persoons stoeltjeslift. Dat zijn ongeveer 220 hoogtemeters, precies goed voor beginnende toerskiërs. De belangrijkste tip van de gids: om kracht te sparen is het belangrijk dat de ski tijdens de stap niet omhoog wordt getild, maar wordt verschoven door de sneeuw. Het stijgvel moet dus vrijwel altijd in contact met de sneeuw blijven.

Foto door

Boven aangekomen is het uitzicht adembenemend. Enthousiast geworden over het avontuur en onder de indruk van de omgeving, is het nu tijd voor een pauze en een opkikker. Vandaag wordt in het openluchtrestaurant hete thee en een heerlijke, lokale kaassoep geserveerd.

Daarna is het tijd om aan de terugtocht te beginnen. De voorhoofdlampen gaan aan en de skiërs, uiteraard zonder stijgvellen, maken hun bindingen weer vast. Via de intussen gedeeltelijk alweer vers geprepareerde piste wordt de afdaling terug naar het dorp ingezet. In het schijnsel van de voorhoofdlampen en onder een fraaie sterrenhemel wordt het een avontuurlijke tocht. Eenmaal beneden kunnen de gasten bij het dalstation rekenen op een gezellig afscheidsdrankje bij de vuurschaal.

Avondexcursie per ski
Foto door

Meer weten over dit ski-avontuur in de Gargellen? Hier vind je alles wat je weten moet.

Van skiën bij zonsopgang en wandelen met lama’s tot sneeuwschoenwandelen over de stille bergpaden en avondskitours over oude smokkelroutes: ontdek het verscholen Montafon in de Oostenrijkse Alpen ​​​​​.

Lees hier alles over Montafon/Vorarlberg. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wintersporten
Vurenweekend, schijvenschieten en bijzondere klederdracht
Wintersporten
Sneeuwzeker toerskiën tot in het voorjaar
Wintersporten
Sneeuwschoenwandelen naar de Silvrettasee
Wintersporten
Skiën, sneeuwschoenwandelen en lamatrektochten
Wintersporten
Wintersporten in de grensoverschrijdende skigebieden van Zuid-Tirol

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.