Lamatrekking in Bartholomäberg

De gemoedelijke lama’s van gids Horst Kuster zijn uiterst prettig wandelgezelschap. Loop met ze mee over oude mijnwerkerspaden.

Door Redactie
foto's van Andreas Haller - Montafon Tourismus GmbH, Schruns
Gepubliceerd 30 nov. 2018 11:41 CET
Lamatrekking in Montafon
Lamatrekking in Montafon
Foto door Andreas Haller - Montafon Tourismus

Wanneer heb jij voor het laatste met een lama door de bergen gewandeld? Geïnspireerd door een documentaire die hij zag over op lama-trektochten in de Andes biedt gids en voormalig schapenboer Horst Kuster wandelingen aan met zijn vier wollige dieren. De van oorsprong Zuid-Amerikaanse dieren vond hij in Karinthië, waar hij kennismaakte met een fokker die zestig lama’s bezat. Het duurde even voor de liefde van twee kanten kwam. Om toenadering te zoeken tot zijn Zuid-Amerikaanse vrienden en om hun vertrouwen te winnen, heeft Kuster in die beginperiode heel wat nachten in de stal doorgebracht. ‘Eerst bleven ze bij me uit de buurt, tot ik op een ochtend wakker werd en ze allemaal om me heen lagen te slapen,’ vertelt hij over de aarzelende, maar voortdurende toenadering van de uiterst gevoelige dieren.

Inmiddels zijn Pedro, Amadeus, Shorty, Wilson en Sandro zo tam dat ze zonder aarzeling met je meestappen over de wandelpaden in Montafon in Vorarlberg. Onder het genot van een drankje bij het vuur maak je kennis met de viervoeters in Innerberg, waar de gids zijn dieren houdt. Deze wandelingen zijn perfect voor gezinnen met kinderen, omdat de dieren erg rustig zijn en goed reageren.

Foto door Andreas Haller - Montafon Tourismus

Na de eerste kennismaking met de dieren begint de tocht: op naar de Kristberg. De deelnemers leiden de lama’s door de knisperende sneeuw, af en toe de tijd nemend om de adembenemende omgeving in zich op te nemen. ‘Van het moment leren genieten’ is een van de doelen van de trektocht. De lama’s helpen de wandelaars om te ontspannen en te onthaasten, weten de begeleiders van de tocht uit ervaring: ‘De zachtmoedigheid van de lama's is aanstekelijk, ze helpen je heel goed onthaasten en aarden.’

Foto door Andreas Haller - Montafon Tourismus

De wandeling naar het Panoramagasthof Kristberg duurt ongeveer anderhalf uur. Daar aangekomen worden de lama’s buiten vastgezet, terwijl de wandelaars in het restaurant hun honger en dorst kunnen stillen. Daarna wacht nog een hoogtepunt: een rondleiding door de St. Agatha-Bergknappenkapelle, de oudste kerk van de Montafon, over de geschiedenis van de mijnbouw in Montafon. Want wat veel mensen niet weten, is dat er in deze regio met veel zwaar werk eeuwenlang delfstoffen, zoals ijzer, koper en zilver gewonnen werden. De mijngangen, werktuigen en documenten laten het verleden, en daarmee het leven en werk van de mijnwerkers, opnieuw tot leven komen. Net als de gotische St. Agatha-kapel op de Kristberg: die een nauwe relatie heeft met de ooit bloeiende mijnbouw. Na de rondleiding keert de groep terug naar Innerberg, met een beetje geluk vergezeld door het licht van de maan.

Meer weten over de lamatrekking? Kijk dan hier. 

Van skiën bij zonsopgang en wandelen met lama’s tot sneeuwschoenwandelen over de stille bergpaden en avondskitours over oude smokkelroutes: ontdek het verscholen Montafon in de Oostenrijkse Alpen.

Lees hier alles over Montafon/Vorarlberg. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wintersporten
Vurenweekend, schijvenschieten en bijzondere klederdracht
Wintersporten
Sneeuwzeker toerskiën tot in het voorjaar
Wintersporten
In de sporen van smokkelaars: avondskitour door de Gargellen
Wintersporten
Sneeuwschoenwandelen naar de Silvrettasee
Wintersporten
Skitocht bij zonsopkomst

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.