Ontdek het verscholen Montafon in de Oostenrijkse Alpen

Prachtige wandelroutes, perfecte pistes, talloze soorten berg- en wintersportmogelijkheden, vriendelijke mensen, een rijke historie, goed eten: het Oostenrijkse Montafon heeft het allemaal.

Foto's Van Stefan Kothner
Gepubliceerd 30 nov. 2018 11:41 CET, Geüpdatet 29 dec. 2021 22:41 CET
Foto van Stefan Kothner - Montafon Tourismus

In het zuidwesten van Oostenrijk en aan het oog onttrokken door drie machtige bergketens, ligt Montafon verscholen in de Alpen. Deze 39 kilometer lange vallei in het zuiden van de regio Vorarlberg strekt zich van Bludenz uit in zuidelijke richting tot aan de Silvretta-Bielerhöhe. Het hoogste punt van het adembenemende berglandschap van de Rätikon, Silvretta en Verwall is de 3312 meter hoge Piz Buin, de hoogste berg van Vorarlberg.

In de winter is Montafon een perfecte bestemming voor liefhebbers van sportieve vakanties, het door rivieren en gletsjers uitgesleten dal leent zich uitstekend voor berg- en wintersport. Van skiën bij zonsopgang en wandelen met lama’s tot sneeuwschoenwandelen over de stille bergpaden en avondskitours over oude smokkelroutes: in deze special nemen we je mee op reis door de talloze mogelijkheden die Montafon biedt.

Lamatrekking in Montafon
Foto van Andreas Haller - Montafon Tourismus

Van vers geprepareerde pistes tot wandelpaden aangepast voor kinderwagens: voor reizigers van alle leeftijden is er iets te ontdekken in de uitgestrekte bossen en sneeuwwitte hoogvlaktes van Montafon. Tijdens het sneeuwschoenwandelen geven je eigen stappen het ritme aan. Ook tijdens de skitochten bepaal je je eigen tempo. Het prachtige uitzicht op de bergtoppen van de Rätikon, Silvretta en Verwall, het knerpen van de sneeuw onder de schoenen of het fijne gesprek met je gids. In het weidse natuurlandschap laat je het leven van alledag los. Het enige wat telt, is het moment van nu.

Ski-excursie bij zonsondergang
Foto van Christoph Schöch - Gargellner Bergbahnen

Dankzij archeologische vondsten, te zien in bijvoorbeeld het Bergbaumuseum in Silbertal, weten we dat er in Montafon al 3500 jaar arbeid wordt verricht. De paden die vroeger gebruikt werden door de mijnwerkers in het gebied zijn nu opengesteld voor wandelaars. Zo loop je letterlijk in historische voetsporen. Zowel ’s zomers als ’s winters zijn wandeltochten met of zonder gids een goede manier om de natuur te verkennen.

Een winters landschap in Montafon
Foto van Johannes Netzer - Montafon Tourismus

De Montafon-vallei wordt uitgesleten door de rivier de Ill, die op de grens met Zwitserland in het noorden in de Rijn uitmondt. In de vorige eeuw werd een omvangrijk netwerk van stuwmeren, kabelbanen en waterkrachtcentrales aangelegd om deze rivier in goede banen te leiden en de kracht van het water optimaal te benutten. De kabelbanen brengen de werknemers van deze deze zogenoemde ‘Illwerke’ naar boven, maar worden ook gebruikt om toeristen naar de bergtoppen te vervoeren.

Foto van Andreas Haller - Montafon Tourismus

De bevolking van Montafon staat bekend als gastvrij: geen gemeneer en –mevrouw, maar elkaar tutoyeren is hier de norm. Op straat is de kans groot dat je mensen tegenkomt in de traditionele klederdracht van het Montafon. Vooral op feestdagen wordt deze kledij graag gedragen.

Na een flinke wandeltocht kun je terecht bij een van de vele bergrestaurants waar veelal lokale gerechten geserveerd worden. Proef bijvoorbeeld brösel (een voedzaam gerecht van gebakken maïsmeel), polma-pasta (pastabolletjes gevuld met zoete of hartige lekkernijen, zoals Montafoner Sura Kees – een lokale kaassoort) of spinazie-knödel met kaas. Ook wildstoof is een bekende lekkernij uit het Montafon, net als het vlees van het Montafoner steenschaap.

Op naar Montafon

Dankzij de centrale ligging is Montafon goed bereikbaar vanuit München en Zürich, wat ook een dagtrip naar die steden, of naar Liechtenstein, mogelijk maakt (resp. ongeveer 2,5 uur, 1 uur en 2 uur rijden). Kleinere luchthavens vind je in Altenrhein, Memmingen of Friedrichshafen. Met het openbaar vervoer vanaf de grotere luchthavens naar de Montafon reizen is vanwege de goede verbindingen in het dal ook heel goed mogelijk.

Ontdek al het heerlijks dat Montafon deze winter te bieden heeft op Montafon.at/nl.

Lees meer over de activiteiten in Montafon. 

Lees alles over Montafon/Vorarlberg. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wintersporten
Vurenweekend, schijvenschieten en bijzondere klederdracht
Wintersporten
Sneeuwzeker toerskiën tot in het voorjaar
Wintersporten
In de sporen van smokkelaars: avondskitour door de Gargellen
Wintersporten
Sneeuwschoenwandelen naar de Silvrettasee
Wintersporten
Lamatrekking in Bartholomäberg

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.