Sneeuwschoenwandelen naar de Silvrettasee

Op het eerste deel van de route kom je hier en daar nog een berk tegen, maar later loop je boven de boomgrens.

Door Redactie
Gepubliceerd 30 nov. 2018 11:41 CET
Foto door

Voor wie op zoek is naar stilte, schone berglucht, verse sneeuw die onder je sneeuwschoenen knerpt en vooral het adembenemende panoramische uitzicht op de drieduizenders van de Silvretta, is er een sneeuwschoenwandeltocht in Montafon in de regio Vorarlberg in West-Oostenrijk. En het mooiste is: dit gebied is voor (bijna) iedereen toegankelijk. ‘Een goede algemene conditie is in de meeste gevallen voldoende,’ zegt de gids over de 225 hoogtemeters die tot aan het hoogste punt van de route te bedwingen zijn.

De deelnemers worden voor aanvang van de tocht voorzien van de benodigde uitrusting, bestaande uit sneeuwschoenen, stokken en een lawinepieper. Andere belangrijke zaken om zelf mee te nemen en aan te trekken: enkelhoge schoenen, rugzak met proviand, zonnebril, zonnebrandmiddel en ademende kleding. Bij de kleding worden meerdere lagen aanbevolen, zoals een hemd, T-shirt met lange mouwen, fleecetrui en softshelljack. Natuurlijk mogen ook handschoenen en een muts niet ontbreken.

Wanneer iedereen voorzien is van de juiste spullen, vertrekt de groep met de Vermunt-kabelbaan omhoog naar de beroemde Silvretta-Hochalpenstraße die enkel ’s zomers geopend is. Eenmaal boven staan twee busjes klaar die de passagiers door een kilometerslang, nauw tunnelsysteem vervoeren. Af en toe is de weg zo smal, dat de ruwe rotswanden het busjes bijna lijken te raken.

Foto door

Aangekomen bij het startpunt van de wandeltocht worden instructies over de uitrusting, de looptechniek en de veiligheid gegeven. ‘Bij het sneeuwschoenwandelen moet je wat breder lopen dan normaal, bijvoorbeeld,’ legt de lokale gids uit. En als het steil wordt, kun je beter in zigzagpatroon lopen. Met deze techniek win je sneller en comfortabeler hoogte.

Stap voor stap wandelen avonturiers door het idyllische winterlandschap. Op het eerste deel van de route kom je hier en daar nog een berk tegen, maar later loop je boven de boomgrens. Steeds weer kruisen sporen van dieren de route. Bij de eerste rustpauze schenkt de wandelgids de deelnemers een verwarmende kruidenthee met honing in en maakt hen opmerkzaam op de veelzijdige fauna van de Bielerhöhe. ‘Op de zuidelijke hellingen kun je vaak gemzen waarnemen, die op sneeuwvrije plekken droge graspollen en kruiden eten. Je ziet ze niet alleen met een verrekijker, maar ook met het blote oog,’ zegt ze en wijst naar de rotsen aan de overkant. Maar er is wat meer geluk nodig om de statige steenbokken of de zeldzame en goed gecamoufleerde alpensneeuwhoenderen in hun witte winterkleed te zien. Natuurlijk is het daarom nog fijner als je ze ziet.

Foto door

Het hoogtepunt van de tocht is – letterlijk – het uitzicht op de Piz Buin. De hoogste berg van Vorarlberg is met zijn 3312 meter een indrukwekkende verschijning. Sommige mensen vinden dat de Piz Buin geluk heeft, dat hij zijn Reto-Romaanse naam gehouden heeft, want het Duitse 'Ochsenspitze' zou lang niet zo mooi geklonken hebben.

Na ongeveer drie uur lopen is het niet ver meer tot de Bielerhöhe op 2037 meter hoogte. Dit is de plaats van waaruit de beroemde auteur Ernest Hemingway in de jaren twintig een aantal keer een skitocht maakte. De bijzondere mix van natuur en techniek, waaruit daarboven in de 20e eeuw de stuwmeren, buizenstelsels en turbinestations ontstonden, is al in zicht.

Foto door

Ter afsluiting mag een gezellige en voedzame maaltijd niet ontbreken. Het vooruitzicht van regionale stevige kost en traditionele zoetigheden in het Silvrettahaus en in Berggasthof Piz Buin trekt iedere wandelaar naar het einde van de tocht toe.  Voornamelijk de overheerlijk zoete ‘kaiserschmarrn’ mogen niet overgeslagen worden.

Na de culinaire afsluiting van de tocht lonkt het prachtige uitzicht vanaf het zonneterras over de winterse Silvrettasee. De perfecte afsluiting van een unieke tocht, voor je met de tunnelbus en de Vermunt-kabelbaan weer terug naar het dal gaat.

Ontdek meer over deze bijzondere sneeuwschoenwandeling in de Montafon.

Van skiën bij zonsopgang en wandelen met lama’s tot sneeuwschoenwandelen over de stille bergpaden en avondskitours over oude smokkelroutes: ontdek het verscholen Montafon in de Oostenrijkse Alpen.

Lees hier alles over Montafon/Vorarlberg. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wintersporten
Vurenweekend, schijvenschieten en bijzondere klederdracht
Wintersporten
Sneeuwzeker toerskiën tot in het voorjaar
Wintersporten
In de sporen van smokkelaars: avondskitour door de Gargellen
Wintersporten
Skiën, sneeuwschoenwandelen en lamatrektochten
Wintersporten
Wintersporten in de grensoverschrijdende skigebieden van Zuid-Tirol

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.