Sneeuwzeker toerskiën tot in het voorjaar

Gevorderde skiërs kunnen off-piste, en bij goede omstandigheden is een afdaling van de Seelücke vanaf 2776 meter via ruim 1700 hoogtemeters naar Partenen mogelijk.

Door Redactie
Gepubliceerd 30 nov. 2018 11:41 CET
Foto door

Het zat eraan te komen, maar de nieuwe skigeneratie heeft het toerskiën ontdekt – rustig, sportief en uitdagend op pad buiten de pistes. In Montafon in de regio Vorarlberg in West-Oostenrijk vind je de beste omstandigheden voor dit avontuur: hellingen in alle soorten en maten tot op een hoogte van ruim 3000 meter en vooral: veel sneeuw, tot ver in het voorjaar.

Foto door

Deze tocht wordt voornamelijk aangeraden aan gevorderde skiërs, omdat de gebaande paden worden verlaten. Het is een indrukwekkende, maar niet al te zware toerskitocht naar de voet van de Großlitzner en de Große Seehorn. De route naar de Seelücke biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de Silvretta en de Saarbrücker Hütte, die op 2538 meter hoogte ligt. Deze hut is de hoogst gelegen (geëxploiteerde) schuilhut van Montafon. Bij goede omstandigheden is een afdaling van de Seelücke vanaf 2776 meter via ruim 1700 hoogtemeters naar Partenen mogelijk. Hier wacht iets avontuurlijks: een rit naar boven met de tunnelbus door de Vermunt-tunnel die uitgehakt is in de rotsen.

Foto door

Een lokale gids geeft vast wat tips: ‘Als je gaat toerskiën is het maken van een zorgvuldige routeplanning essentieel. Allereerst stel ik me op de hoogte van de actuele omstandigheden. Afhankelijk van het weer, de sneeuwcondities en – heel erg belangrijk – het actuele lawinebericht, plan ik mijn tocht. Bij het kiezen van een route kijk ik vooral naar een zo vlak mogelijk gebied, daar is immers de kans op het triggeren van een lawine kleiner. Daarnaast is een juiste uitrusting belangrijk. Een nooduitrusting bestaande uit een lawinepieper (LVS-apparaat), schep, sonde, mobiele telefoon en EHBO-set, zou elke toerskiër bij zich moeten hebben. En het allerbelangrijkste: ga nooit alleen op pad!’ Als je deze tips in acht neemt, belooft de toer op ski’s een onvergetelijk avontuur te worden.


Meer weten over deze skitocht? Hier vind je alles wat je weten moet.

Van skiën bij zonsopgang en wandelen met lama’s tot sneeuwschoenwandelen over de stille bergpaden en avondskitours over oude smokkelroutes: ontdek het verscholen Montafon in de Oostenrijkse Alpen.

Lees hier alles over Montafon/Vorarlberg. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wintersporten
Vurenweekend, schijvenschieten en bijzondere klederdracht
Wintersporten
In de sporen van smokkelaars: avondskitour door de Gargellen
Wintersporten
Sneeuwschoenwandelen naar de Silvrettasee
Wintersporten
Skiën, sneeuwschoenwandelen en lamatrektochten
Wintersporten
Wintersporten in de grensoverschrijdende skigebieden van Zuid-Tirol

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.